Artiklarna nedan innehåller applikationer, mättips och fakta. Kanske hittar du lösningen på dina mätproblem här?
Få koll på dina kylrum med livsmedel i sommarvärmen.
Sommar och sol, sköna och bekymmersfria dagar – om du har ett säkert övervakningssystem på plats och har koll på temperaturerna för livsmedel i dina kyl- och frysrum. Så att du inte plötsligt står med oanvändbara råvaror och oätlig mat mitt i högsommaren.
Så bedömer du inneklimatet i bostäder och på kontor
”Det är för kallt”, ”Det är jättedålig luft”, ”Det drar” … Känns det bekant? Hur klimatet är och upplevs i olika innemiljöer beror på faktorer som temperaturen i luften och på ytor samt otätheter och luftrörelser. Det finns flera saker att tänka på när du ska mäta och analysera inneklimatet i bostäder och på kontor.
Hitta energibovarna och minska uppvärmningskostnaderna
Värmekameran är ett minst sagt mångsidigt arbetsverktyg. Med hjälp av dess detaljrika värmebilder kan du säkerställa optimala inneklimat för människor, inventarier och maskiner. Och, nog så viktigt, du har en möjlighet att upptäcka och åtgärda kostsamma energibovar. Fortsatt höga elpriser gör detta onekligen intressant eller hur?
Viktig fuktmätning i krypgrunder och på vindar
Det är viktigt att inspektera vissa kritiska miljöer med jämna mellanrum för att i god tid upptäcka och åtgärda eventuella problem med mögel. I krypgrunder och på vindar är det vanligt att fukt orsakar mikrobiell påväxt. Här berättar den erfarna fuktkonsulten Kim Olmås om hur mögel uppstår, hur du upptäcker det och vilka åtgärder du bör ta.
Mätning hjälper kyrkor att minimera kostsamma fuktskador
Det finns många ställen i en kyrka som kan utsättas för fukt som gör att väggar och tak, inredning och utsmyckningar samt textilier och böcker tar skada. Allt fler församlingar och pastorat har systematiskt börjat att logga fukt och även temperatur för att undvika kostsamma fuktskador och samtidigt minimera uppvärmningskostnaderna.
Hitta minsta vattenläcka. Undvik stora kostnader.
Varje år drabbas ett stort antal privatpersoner och företag av vattenskador. Under 2022 hanterade de svenska försäkringsbolagen totalt 35 205 vattenskadeärenden. Närmare 60 procent av vattenskadorna uppstod på grund av åldrade ledningar och kopplingar, följt av läckande vitvaror i kök och läckage genom tätskikt i våtrum.
Om hälsofarlig radon och effektiv radonmätning
Radon är en radioaktiv gas som kan påverka vår hälsa. I Sverige finns det uppskattningsvis 400 000 bostäder med för höga radonhalter. Hur farlig är då radon och hur kartlägger man om det är en för hög radonhalt för att snabbt kunna sätta in åtgärder?
Automatiska mätrapporter med Saveris-systemen
Rapporter om temperaturer är viktig dokumentation som det ställs höga krav på. Främst i samband med livsmedels- och läkemedelshantering, men även inom andra områden. Ansvarar du för temperaturrapporterna i din verksamhet och kanske känner att du inte riktigt hinner med?
Kritiska CO2-koncentrationer
Vetenskapliga studier visar att det finns ett samband mellan CO₂-nivåer och aerosolkoncentrationer i luften. Aerosoler produceras främst när vi andas och talar och kan överföra patogener och virus som t.ex. coronavirus. Testos mätteknik kan hjälpa dig att upptäcka förhöjda CO₂-nivåer i ett tidigt skede.
Intervju med Anders Tennerhed
ECiS – Energy Concept in Sweden AB är ett företag som erbjuder lösningar för att spara energi, minska miljöbelastningen och förbättra inomhusmiljön både i byggnader och/eller processer.
Är inneluften torrare än i Sahara?
Då kan du få produktionsproblem.
Torr inomhusluft på vintern kan leda till problem för både människor och i produktionsmiljöer. För att upptäcka och i möjligaste mån komma tillrätta med detta är det en bra idé att mäta och allra helst logga lufttemperatur och luftfuktighet under en längre period.
Metoder och instrument för mätning av inneklimat
Vad är egentligen ett bra inneklimat? Å ena sidan kan människor ha olika upplevelser av vad som är acceptabelt när det gäller temperatur och drag. Det vi kallar för termisk komfort. Å andra sidan finns fysikaliska mätbara storheter som lufttemperatur, strålningstemperatur från ytor, luftrörelser, luftfuktighet och så vidare.
Lösningar för kontroll och fjärrövervakning av fuktkvot
Det talas ofta om fuktkvot, men vad är det egentligen? Här går vi igenom vad fuktkvot är och tipsar om olika sätt att mäta detta innan och under bygget. Våra lösningar möjliggör snabb och pålitlig mätning av fuktkvot såväl på plats som på distans.
Med ett optimalt klimat får du bygget klart i tid
Hög luftfuktighet kan försena de mest välplanerade byggen. Därför är det viktigt att ha järnkoll på byggklimatet för att snabbt kunna se om uttorkningen fortlöper enligt plan eller om du kanske behöver sätta in extra åtgärder för att ge torkprocessen en skjuts i rätt riktning. Mätboxen Celsicom TH600 är en smidig, pålitlig lösning för att övervaka byggklimtatet.
Full koll på byggfukt och avfuktning på distans
Våra kompakta, robusta Celsicom-mätboxar ger dig full koll på fukten på bygget eller efter en vattenskada i en fastighet. Du har när som helst tillgång till uppdaterade mätdata direkt i din mobil.
Vi hjälper dig att följa Riksarkivets föreskrifter
Här är utdrag ur Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om inneklimatet i arkivlokaler (RA-FS 2013:4) samt våra mätlösningar som hjälper dig att dokumentera ditt arkivklimat.
Följ betongens hållfasthet i realtid – var du än befinner dig
Sedan länge har fjärrövervakningssystemet Celsicom kunnat användas för att på distans och i realtid hålla koll på betongtemperaturer vid gjutning. Det har gått att följa den initiala temperaturökningen på grund av cementens kemiska reaktion och den efterföljande temperatursänkningen när betong börjat härda klart.