Publicerades 2023-12-14
Så bedömer du inneklimatet i bostäder och på kontor
”Det är för kallt”, ”Det är jättedålig luft”, ”Det drar” … Känns det bekant? Hur klimatet är och upplevs i olika innemiljöer beror på faktorer som temperaturen i luften och på ytor samt otätheter och luftrörelser. Det finns flera saker att tänka på när du ska mäta och analysera inneklimatet i bostäder och på kontor.
För att reda ut hur man bör gå till väga och tänka på har vi rådfrågat Anders Tennerhed på Energy Concept in Sweden som har 20 års erfarenhet av inneklimatutredningar.
Mät lufttemperaturen i vistelsezonen
– Det är bra att börja med att mäta temperaturen i luften. Och nog så viktigt: mät på flera ställen för att få ett representativt värde av lufttemperaturen, säger Anders Tennerhed och fortsätter:
– Mät alltid temperaturer i vistelsezonen. Även om hyresgästen har sin säng intill väggen och tycker att det är kallt vid sängliggande, så ska du alltid mäta 0,6 meter från ytterväggar och 1,0 meter från fönster samt mellan 0,1 meter över golvet och 2,0 meter upp i luften. Det är det som är vistelsezonen.
Se upp för kalla väggar
Men enbart lufttemperaturvärden ger inte alltid en rättvis bild av inneklimatet, påpekar Tennerhed. I sten- och tegelhus är ofta väggarna kalla. De har ett högt så kallat U-värde (W/m2K (watt per kvadratmeter Kelvin) och därmed en strålningstemperatur som inverkar på innemiljön. I dessa fall bör en kompletterande mätning göras med en globtermometer för att kunna beräkna den operativa temperaturen, vilket är detsamma som det upplevda klimatet. Den operativa temperaturen kan vara flera grader lägre än lufttemperaturen. För att kompensera detta ”bortfall” kan det bli aktuellt att skruva upp värmen en aning om man vill öka den operativa temperaturen.
Är det tätt överallt?
En värmekamera är en relativt liten investering som snabbt avslöjar kalla ytor. Likaså visar dess värmebilder var det finns otätheter kring exempelvis fönster och dörrar som kan orsaka onödiga, kostsamma värmeförluster.
– Ofta handlar det om byggtekniska åtgärder som behöver göras. En engångskostnad för till exempel tilläggsisolering eller byte av fönster. Sedan är det löst. Resultatet blir nöjdare hyresgäster och lägre energikostnader, säger Anders Tennerhed.
Kartlägg luftflöden och lufthastighet
Ett vanligt klagomål är att det drar. I utrymmen med frånluftsventilation, då tar man in ouppvärmd uteluft, uppstår det ofta drag.
– Mät gärna luftflöden för att säkerställa att man inte blåser in för lite eller för stora luftflöden. Kontrollera också att lufthastigheterna inte överstiger 0,15 m/s under uppvärmningssäsongen respektive 0,25 m/s under övrig tid på året. Om luftflöden och lufthastigheter är inom gränsvärdena men det ändå är kallt i rummen kan man behöva öka värmen.
Vanliga ventilationsproblem på kontor
Övertryck eller undertryck kan ge upphov till sämre inneklimat och klagomål på kontor. Undertryck brukar oftast vara vanligast. Undertryck ger upphov till att uteluft letar sig in genom otätheter i klimatskalet, vilket skapar dragiga innemiljöer och ökar energianvändningen om man har ventilationssystem med värmeåtervinning.
Kortslutning av ventilationssystem är ett annat vanligt problem. Inte sällan på grund av felplacerade till- och frånluftsdon.
– Det är vanligt med frånluftsdon i toalettutrymmen som sitter för nära en dörr. Merparten av luften som kommer in över eller under dörren hinner då inte blanda sig med övrig inneluft innan den leds ut genom donet.
Kortslutning kan även uppstå om man blåser in för varm luft i lokalerna. Normalt rekommenderar man att tilluftstemperaturen ska vara tre–fyra grader lägre än rumsluften i lokaler. En kallare tilluft har högre densitet. Det vill säga, luften väger mer och kommer att blanda upp sig bättre i rummet bättre än om den hade varit varm.
Hur mycket luft byts ut?
Luftutbyteseffektiviteten kan också vara bra att kontrollera. Det vill säga, hur stor andel av luften byts regelbundet ut i en lokal? Och hur stor yta får inte någon ny luft alls?
–Om man misstänker att det är för lite luftutbyte i en lokal kan det mätas med spårgas. Vid en avklingningsmätning fylls rummet som ska mätas med koldioxid. Därefter placeras en koldioxidanalysator i frånluften och en mitt i rummet och en mätning görs för att kartlägga hur stor andel av luften som byts ut i rummet. Enligt BBR bör minst 40 procent av luften i ett rum bytas ut kontinuerligt.
Dålig utbyteseffektivitet kan bero på flera saker. Det kan handla om att fel sorts tilluftsdon används, att det blåser in för varm luft som inte blandar sig tillräckligt med luften i rummet. Och åter igen, don kan vara felplacerade så att det blir kortslutning i ventilationssystemet.
Felaktigt injusterade flöden
Ventilationen ska både säkerställa bra luftcirkulation samt ventilera bort föroreningar och överskottsvärme från internlaster som belysning och människor. Problem uppstår när det antingen är betydligt fler eller färre människor i utrymmet än vad ventilationen är anpassad för.
Fler människor än beräknat gör det varmt och kvavt i rummet. Och tvärtom, om markant färre människor vistas där så kyls rummet ner av den oproportionerligt stora lufttillströmningen.
–Påfallande ofta är luftflödena överdimensionerade, vilket gör att det blåser in kall luft som kyler ner folk. Om man tar in för stora mängder kall uteluft som värms, så sänker det den relativa luftfuktigheten och ökar den statiska elektriciteten. De som vistas där klagar på att det är för torr luft.
–Det gäller helt enkelt att behovsanpassa luftflödena utifrån den aktuella verksamheten, avslutar Anders Tennerhed.
Mer om inneklimatmätning
Fakta om inneklimat
Läs om termisk komfort, gränsvärden för golvtemperatur, hur du gör såväl inledande som utförliga kontroller och ta del av praktiska tips.
Hitta rätt klimatinstrument
Temperatur, luftfuktighet, tryck, luftflöden, koldioxid… Vi har instrument för all tänkbar mätning av inneklimat i bostäder och på kontor.
Fakta om lufthastighet / luftflöde
Lär dig om lufthastighet och luftflöde, från- och tilluft, olika slags givare – och en massa annat intressant inom mätning av luft.
Praktiska mätutbildningar
Anmäl till dig till våra populära heldagskurser om ventilation och termografi. Kurserna, som varvar teori och praktik, leds av erfarna experter.
Kalibrering i vindtunnel
I en vindtunnel med kapacitet upp emot 40 m/s utför vi ackrediterad kalibrering av utrustning som mäter lufthastighet och luftflöde.
Håll dig informerad!
Inneklimatmätning
Applikation: Kall innetemperatur, värmeläckage, drag och ventilationsproblem
Mätlösning: Instrument för luft- och yttemperatur, relativ luftfuktighet, termografi, luftflöde och lufthastighet
Kontaktpersoner
KUNDSERVICE OCH FÖRSÄLJNING
Mats Landin
Ansvarsområde: Ventilation, Bygg, Klimat
mats.landin@nordtec.se
031-704 10 85
031-704 10 70