
Mappning i lager, lokaler och lastutrymmen
Temperaturkartläggning, temperaturmappning eller bara ”mappning” … kärt barn har som bekant många namn. Det handlar helt enkelt om att säkerställa att temperaturnivåerna i utrymmen håller sig inom vissa gränsvärden på olika ställen i ett och samma utrymme. Du bör mappa på både sommaren och vintern för att få svar på hur inneklimatet påverkas av att varm respektive kall uteluft kommer in i lokalerna.
I verksamheter med varulager, logistikcenter och transporter samt inom läkemedelsproduktion är det standard att genomföra och dokumentera temperaturmappningar. Detta görs för att se till att olika råvaror, ämnen och produkter förvaras i optimala klimat och inte riskerar att försämras på grund av felaktiga temperaturnivåer.
Hur påverkas lokalerna av sommarvärme och vinterkyla?
En kartläggning av temperaturer kan göras i varulager och affärslokaler samt lastutrymmen för transporter på land, till sjöss och i luften. Du bör, som sagt, utföra mappning i dina lokaler vid två olika tidpunkter på året. Dels när det är riktigt varmt på sommaren, dels när det helst är som kallast på vintern. Dessa mappningar ger dig en tydlig bild av hur stora skillnader i ute- och innetemperaturer påverkar noggrant specificerade klimat i viktiga utrymmen. För dig som har lager är det extra betydelsefullt att göra dessa mätningar eftersom varma vindar och kall luft som sveper in när portar öppnas och stängs kan ha stor inverkan på klimatet i lokalen. Resultaten av dina mappningar visar var det är viktigt att mäta temperaturen i ett utrymme, att du kanske bör undvika att förvara känsliga produkter där eller behöver paketera dem på ett särskilt sätt.
Hur går då en mappning till? Jo, så här i stora drag.
Förstudie och förberedelser

– För att kunna göra en tillförlitlig mappning börjar vi alltid med att noggrant studera alla ritningar. Vi väger in areor, volymer, utformning av hyllplatser och andra viktiga parametrar. Därefter räknar vi ut var alla mätpunkter ska placeras. Dels för att säkerställa en jämnt fördelad mätning av hela lagerytan. Dels för att identifiera och ha koll på eventuella problemområden som ytor vid fönster och dörrar där temperaturerna markant kan skilja sig från övriga delar av utrymmet, berättar Maria Almestål, labbchef på Nordtec.
Ett grunddokument skapas och skickas till kunden för godkännande av alla mätpunkter. All dokumentation sker på engelska för att alla på internationella företag och myndigheter ska kunna ta till sig informationen.
Mätning och mappning
Innan mätningen körs i gång görs alltid en termografering för att lokalisera eventuella svaga punkter i utrymmena. Resultaten sammanställs i ett appendix till slutrapporten.
För att komma åt och mäta högt uppe på hyllor och pallställ behöver mappningspersonalen ibland en stege eller skylift i vissa utrymmen. Det är upp till kunden att se till att dessa och andra hjälpmedel finns på plats när mappningen ska äga rum.
Till skillnad från andra aktörer på marknaden så följer Nordtec hela mätprocessen online och kan upptäcka minsta risk för avvikelser. Vi sätter även upp loggrar som hjälper kyltekniker att ställa in kylrum korrekt inför mappningen, för att på så vis slippa just onödiga avvikelser. Och vid önskemål kan vi förse dig som kund med preliminära mätkurvor, så att även du är uppdaterad under mappningen.

Kontroll och utförlig rapport
– Dagen efter avslutad mätning monterar vi ner alla loggrar och gör även då en ackrediterad kalibrering för att säkerställa att alla mätinstrument har fungerat problemfritt under hela mappningen, säger Maria Almestål.
Under en eller två veckor efter mappningen (hur lång tid det tar beror på hur omfattande mappningen är) analyseras resultaten och sammanställs i en rapport på engelska. I den framgår temperaturvariationerna i alla mätpunkter samt en sammanställning av den varmaste och kallaste platsen i varje utrymme.
Kontakta oss
Är det något som du undrar över eller vill du kanske beställa mappning? Mejla till kalibrering@nordtec.se, så svarar vi dig så snart som möjligt.
