Publicerad den

Gjutning av järnvägsslipers går som på räls

Järnvägsräls Sateba

Publicerades 2022-08-09

Gjutning av järnvägsslipers går som på räls

Järnvägsräls

Bengt Johansson och kollegorna på Sateba, tillverkare av betongslipers för tågräls, har i ett års tid använt två Celsicom TC603 för att ha koll på hållfastheten under gjutningar. Bengts omdöme om dessa gula ”betongdatorer”: en mycket prisvärd och enkel mätlösning med imponerande batteritid och oslagbar driftsäkerhet.

– Vårt tidigare system för att mäta hållfastheten fungerade ungefär likadant, men var betydligt mer tungarbetat. Med Celsicom Easy Connect blir allt mycket enklare och vi sparar mycket tid på administration, berättar Bengt Johansson.

Den europeiska betongsliperstillverkaren Sateba har två produktionsenheter i Sverige. Den ena i Långviksmon strax norr om Örnsköldsvik och den andra i Kungsör väster om Eskilstuna. Den totala årsproduktionen för Långviksmon och Kungsör uppgår till omkring 240 000 betongslipers. I huvudsak tillverkas två olika slipers: 2,5 meter långa och 257 kilo tunga linjeslipers för järnvägsräls runt om i landet och slipers för tunnelbana och spårvägar. Storleken på dessa slipers varierar mellan 2,10–2,75 meter och 150–190 kilo.

–Det finns ett ständigt behov av betongslipers för att kontinuerligt underhålla tågräls över hela landet. Oftast handlar det om att byta ut träslipers som börjar närma sig slutet av sin livslängd på omkring 20 år. Men emellanåt behövs även äldre betongslipers bytas ut (den tekniska livslängden för dessa slipers är cirka 50 år).

Bengt Johansson är Factory Quality & Environmental Manager för produktionsenheterna i Långviksmon och Kungsör. Det är på anläggningen i Långsviksmon som Celsicom Easy Connect används under den dagliga tillverkningen av 432 slipers. Dessa görs i formar med plats för gjutning av 24 stycken 2,5 meter långa slipers som gjuts ihop i 10-meterslängder.

Bengt Johansson

Batteritiden är riktigt imponerande!

Utöver den långa batteritiden för Celsicom TC603-boxarna är Bengt Johansson också imponerad av driftsäkerheten. – Boxarna har inte klickat en enda gång, berättar han.

Bengt Johansson

Factory Quality & Environmental Manager

Formarna fylls på med ett eget recept av självkompakterande betong som får stå över natten innan Bengt och kollegorna kontrollerar härdningsförloppet på morgonen. Betongen behöver 16–18 timmar för att uppnå rätt hållfasthet varpå sliprarna kan tas ur formarna och kapas upp i rätt längder.

– Vårt tidigare system funkade så att vi behövde bära in tunga mätlådor in på kontoret varje vecka, koppla in dem i datorn och tanka över mätvärden. I slutet av varje vecka behövde vi också ta in lådorna och ladda dem över helgen på grund av att batterierna var slutkörda.

Det var mycket som var onödigt tungt och svårjobbat. Och det kändes allt annat än ett modernt sätt att jobba, menar Bengt. Annat är det med Celsicom Easy Connect. Mätlösningen lever verkligen upp till sitt namn.

– Celsicom-systemet är väldigt enkelt. I och med att det är molnbaserat så har man allting samlat där. Jag slipper släpa mätlådor till kontoret varje vecka och kan i stället enkelt logga in på datorn och se betongstatusen direkt. Varje fredag tankar jag sedan ned veckans gjutningar och sparar alla mätvärden på en server, berättar Bengt.

Kostnadsaspekten är så klart inte oviktig. Faktum är att det tidigare mätlådorna kostade flera gånger mer än nuvarande gula betongdatorer. En annan klar fördel är att fler kan ha tillgång till samma information på ett enkelt sätt.

– Alla killarna på golvet som vill har inloggning till Celsicom Easy Connect. När de börjar klockan fem på morgonen så kan de gå in i systemet och kolla hur det ser ut, om betongen är färdig eller inte.

Något mer du uppskattar med Celsicom Easy Connect?
– Batteritiden! Jag bytte nyligen batterier för första gången i en av boxarna. Två små AA-batterier har gett boxen energi att mäta var femte minut och sända dygnet runt – i över tio månader. Det tycker jag är riktigt imponerande.

Sateba gjutning av slipers bild 2

– Även driftsäkerheten är helt outstanding. Boxarna har inte klickat en enda gång. Det har funkat klockrent, tillägger Bengt.

– Betong låter ju väldigt tråkigt. Men det pågår en ständig utveckling både när det gäller själva betongen och regelverket runt omkring. Det gäller att hela tiden förbättra sig och hitta nya lösningar för att leva upp till krav från både beställare och myndigheter. För att vara en godkänd leverantör har vi till exempel krav på oss att inte överskrida en vissa CO2-nivå per sliper. En av våra stora utmaningar framöver är att hitta vägar som gör att vi ytterligare kan minska koldioxidutsläppen. Det är sådana utmaningar som gör jobbet intressant och spännande.

Relaterade kundberättelser

Betonggjutning

NCC har full koll på gjutningarna av underjordiska Station Centralen

Se alla kundberättelser

Kontaktpersoner

Thomas Ottosson

KUNDSERVICE OCH FÖRSÄLJNING

Thomas Ottosson

Ansvarsområde: Industri och stationära
applikationer

thomas.ottosson@nordtec.se
031-704 10 87
031-704 10 70