Publicerades 2024-01-31
Hemliga kyljobb med beprövade mätinstrument
Lasse Andersson gillar att fundera några varv och skapa speciallösningar för kyla. Mätningar och kalibreringar av instrument har varit en viktig del under hans långa yrkesliv. Som pensionär hjälper Lasse nu försvarsindustrin och försvaret med att installera kyla och göra mätningar – inte sällan med Testo-instrument från 1990-talet.
– Jag har alltid varit intresserad av specialanläggningar.
Det konstaterar Lasse Andersson mer än en gång under vårt samtal. Vi träffar honom hemma i villan i Gråbo nära Lerum några mil utanför Göteborg. Här driver Lasse och frun Eva företaget LA TestTechnik som har funnits sedan 1992.
Men vi tar det från början: Lasse utbildade sig i unga år till elektriker på kullagertillverkaren SKF:s yrkesskola (hans pappa var brandmästare och familjen bodde i en villa inne på industriområdet). Senare vidareutbildade Lasse sig också inom värmelära.
Han fick sin första anställning på Wållgrens Kyl som på 1970-talet var en Sveriges största kylfirmor.
– Där började jag min yrkesbana inom kyla och att mäta grejer, som Lasse själv uttrycker det.
Under 15 år installerade och servade Lasse hundratals kylanläggningar på ställen som Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg och Medicinareberget (centrum för forskning, sjukvård och näringsliv inom medicin och bioteknik). Redan då handlade det ofta om specialanläggningar. För exempelvis lågtemperaturmaskiner som skulle klara nedfrysning av blodplasma till temperaturer kring 90 minusgrader.
Testmiljöer hos institut och universitet
Under en fackmässa på Svenska Mässan i Göteborg klev Lasse in i en monter där den tyska tillverkaren Weiss visade simulationsanläggningar för testmiljöer inom industrin, sjukvården och militären. Lasse etablerade en bra kontakt med Weiss, vilket resulterade i att han lite senare fick uppdraget att starta ett dotterbolag i Stockholm för det tyska företaget.
Därefter följde många år av installationer av och mätningar på anläggningar runt om i Sverige. Bland annat ett stort antal testmiljöer för forskningsinstitutet Rise i Borås och akademiska lärosäten som KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) i Stockholm och Linköpings Universitet.
– På universitetet i Linköping gjorde jag vid ett tillfälle ett jobb i en odlingskammare för växter. Där installerades en ljuskälla som skulle simulera naturligt dagsljus med en viss styrka under ett antal timmar innan ”solen gick ner” i testmiljön, återger Lasse.
I början av yrkeskarriären var intresset för mätningar inte så stort i branschen, minns Lasse. Varken instrument eller mätningar var särskilt förfinade.
– Det handlade inte om att logga och dokumentera mätvärden utan man stoppade in en givare, fick ett värde, skrev upp det och sedan var det bra så.
Detta ändrades när Lasse började jobba med Weiss som använde sig av och förordade mätutrustning från Testo. Lasse fick då nys om och kontaktade Nordtec som redan vid den tiden var svensk huvuddistributör för Testo.
Noggrann mätning och dokumentation
Det som drev på utvecklingen av mer sofistikerad och noggrann mätning var medicinföretag som Astra och även många apoteksbolag. De krävde dokumentation som verifierade att läkemedel hade förvarats i kontrollerade miljöer med konstanta temperaturer.
I samband med att Weiss lade ner sitt svenska dotterbolag i början av 1990-talet övergick Lasse till att representera dem genom sitt och hustruns egna företag.
– Många av Testo-instrumenten som jag använder i dag är faktiskt från den tiden. Och de fungerar fortfarande alldeles utmärkt, berättar Lasse.
I en stor, svart instrumentväska finns bland annat testo 452, testo 601 och testo 701 för mätning av temperatur, fukt och tryck. Dessa modeller har sedan länge utgått ur sortiment men levererar fortfarande pålitliga mätvärden. Som med alla instrument är det viktigt med återkommande kalibreringar. Lasse lämnar in sina mätare för kalibrering hos Nordtec med jämna mellanrum.
Många av Testo-instrumenten jag använder idag är från i början av 1990-talet.
Lasse Andersson
Kyltekniker
Specialkyla för radarn i Jas Gripen
– Detta gör att mätarna funkar precis som de ska och det jag mäter verkar stämma. Det som också är positivt med dessa instrument är att man kan ansluta många givare till dem och att de har analoga utgångar, vilket gör att mätarna enkelt kan anpassas för olika mätningar.
Lasse Andersson är i dag pensionär men verkar inte ha några planer på att slå av på takten och sluta med det han tycker är så roligt: att klura ut finurliga kyllösningar. Numera utför han främst mer eller mindre hemliga jobb på Saab och olika försvarsanläggningar runt om i landet.
Det innebär bland annat jobb med kylning av radarteknik i stridsplanet Jas Gripen. Denna teknik sitter i planets nosparti och Lasse har konstruerat en speciell lösning som kyler radarns sensorer och förhindrar att de överhettas. Lasse jobbar också med kylanläggningar på mobila radarenheter, exempelvis den kända modellen Giraffen. Arbetsuppgifterna är minst sagt omväxlande. Han installerar, byter slangar och monterar vid behov extrapumpar för att säkerställa effektiv kylning. Mätning av temperatur och tryck är återkommande arbetsmoment.
Även om Lasse gärna använder sina äldre mätinstrument från Testo så har han även modernare utrustning. Han uppskattar exempelvis de trådlösa givarna testo SmartProbes som är enkla att använda och som gör att han när som helst har tillgång till aktuella mätvärden i mobilen. Dessa givare använder han bland annat för mätningar inne i militära operationstält och sambandscentraler (i form av expanderbara containrar). I dessa miljöer råder högt ställda klimatkrav avseende bland annat temperatur, luftflöden och ljus för att kunna bedriva en effektiv och säker verksamhet.
Vad är som gör att du har vigt ett helt yrkesliv åt dessa kyl- och mätjobb?
– Det är långt ifrån ett vanligt jobb där du går in hos en pizzabagare, skruvar ihop en kyldisk och sedan är det klart. Det är lite mer komplicerat än så. Och det är precis detta som jag gillar. Man får ofta tänka till lite grand och komma på en lösning för just en särskild applikation, avslutar Lasse och packar ner de välanvända Testo-instrumenten i väskan inför nästa veckas hemliga militärjobb någonstans i Sverige.
LA TestTechnik AB
Verksamhet: Den erfarne konsulten Lasse Andersson skapar anpassade kyllösningar och utför mätningar för tester av olika klimat och produkter. Han jobbar i dag framför allt för svenska försvaret och försvarsindustrin.
Mätlösning: Handhållna instrument och givare för mätning av bland annat temperatur, fukt, tryck, lufthastighet och pH-värde. Allt från testo 452, testo 601 och testo 701 (från mitten av 1990-talet!) till IR-mätaren testo 830-T2 och många testo SmartProbes (trådlösa givare) anslutna till den kostnadsfria mobilappen testo Smart.
Andra kundberättelser
Inomhusklimat
Klimatövervakning i ytterst känsliga miljöer världen över
Kontaktpersoner
KUNDSERVICE OCH FÖRSÄLJNING
Mats Landin
Ansvarsområde: Bygg, VVS, Inneklimat
mats.landin@nordtec.se
031-704 10 85
031-704 10 70