Industri

Celsicom i industrin

Översvämningslarm och temperaturloggning

 

Tunnplåtsspecialisten Mikroponent AB anpassar och tillverkar konturskurna tunna metallprodukter. Materialet kan bestå av allt från hårt stål till mjuka kopparlegeringar. 

 

Produkterna återfinns exempelvis i mobiltelefoner, kameror, flexibla kretsar, Bluetooth-applikationer, antenner, EMC-skärmburkar, instrument-, sensor- och kamerateknik, medicinsk utrustning samt inom flyg-, rymd- och försvarsindustri.

 

Fredrik Ingvarsson på Mikroponent AB har använt fjärrövervakningssystemet Celsicom sedan 2014 och vi har fått lov att ställa några frågor.

 

När använder du just Celsicom för dina mätningar?

– Vi använder systemet på två sätt. Det första var för att ersätta det tidigare översvämningslarmet. Tack vare analogmodulerna gick detta väldigt smidigt att implementera tillsammans med det gamla systemet.

 

– Det andra sättet är mera av klassisk mätning av temp och fukt i lokaler, men även som templogg för maskiner. Här fungerar dessa mätare även som en extra säkerhet för att undvika överhettning.

 

Är du nöjd med systemet?

– Det fungerar faktiskt bra, vi hade en del bekymmer i början med räckvidd, men det har ordnat sig med hjälp från Nordtec.

 

Hur fungerar det med utläsningen av mätvärden?

– Värdena är lätta att läsa av. Perfekt att det har samma utseende i mobil som dator.

 

Hur gick det till tidigare?

– Tidigare hade vi ett specialbyggt system som baserades på en lokal dator, men som vanligt så blev den äldre och slutade fungera och eftersom gamla programvaror och nya datorer inte fungerar så bra ihop, var det dags att hitta något smidigare.

 

 

 

 

 

En av kunderna som Mikroponent har levererat komponenter till är CERN – där en av världens största partikelacceleratorer finns och där man 2012 upptäckte den s.k. Higgspartikeln.

 

Kan du berätta om någon specifik mätning?

– Det skulle vara just översvämningslarmet, som är kopplat via en analogmodul. Härifrån går det via en lång slinga i källaren. När någon av de flottörer som finns i golvet ger kontakt, sluter detta kretsen och vi får då ett larm. På detta sätt kan vi undvika merarbete.

 

Har du funderat på fler applikationer?

– Absolut, främst skulle jag vilja koppla in det gamla tankövervakningssystemet. Som jag förstår det ska det vara helt möjligt nu. Vidare väntar jag på att Celsicom ska komma med en mjukvaruuppdatering, som ska göra det möjligt att händelsestyra med automatik. Låt oss säga att en tank visar FÖR hög nivå, systemet skulle då med ”händelsestyrning” kunna sluta en krets. Denna krets kan jag då (med automatik) använda för att t.ex. starta en siren/blixtlampa och/eller att stänga/öppna en ventil.


Läs mer om Celsicom för fjärrövervakning via mobilnät eller WiFi-nät:
Läs mer