En bra värmekamera är ett måste

Värmekameran testo 883
Värmekameran testo 883

 

Ger dig hela bilden och underlättar alla jobb
Driftstekniker Erik på HSB använder värmekameran testo 883 

 

För Erik Eskilsson på HSB är en riktigt vass värmekamera ett oumbärligt hjälpmedel för att snabbt kunna tackla olika jobb.

 

– En värmekamera som testo 883 är ett måste för oss för att snabbt kunna lokalisera eventuella felkällor till förluster av värme eller kyla, säger Erik som bland annat uppskattar kamerans rapportfunktion samt oväntade förmåga att tränga in i huskroppar och upptäcka defekter.

 

Erik Eskilsson är driftstekniker inom energitjänster på HSB Göta. Inom ett område som sträcker sig från Jönköping till Halmstad arbetar Erik med att undersöka och åtgärda affärslokaler och lägenheter som antingen är för kalla eller för varma. Oftast handlar det om att hitta eventuella felkällor som orsakar drag och kyla som hyresgäster klagar på.

 

En värmekamera är ett viktigt instrument för just felsökandet. Dess detaljerade värmebilder blir otvetydliga bevis på hur det verkligen ligger till. Erik använde tidigare en enklare pocketmodell för att exempelvis upptäcka otätheter som orsakar nedkylning av hus.

 

Kontroll av laddboxar för elbilar

 

Den värmekameran hade dock sina begränsningar och gjorde att Erik och kollegorna började sondera marknaden efter en mer noggrann kamera med fler funktioner. Efter noga övervägande föll valet till sist på testo 883.

 

– En bidragande orsak var möjligheten att ställa in emissionsfaktorn (olika material har olika värmeutstrålning) mer noggrant när vi ska läsa av metaller och andra olika material, för att få pålitligare värmebilder. testo 883 gör också att vi kan jobba mer med el, till exempel mäta i elcentraler. Vi utför bland annat många förebyggande kontroller för bostadsrättsföreningar där vi kollar fördelningen av ellaster, säger Erik.

 

Han berättar vidare att den växande elbilsmarknaden resulterar i allt fler jobb med att se över laster och säkringar i laddboxar. Även det ökade antalet solcellsstationer ger mer jobb.

En värmekamera är ett viktigt instrument för att felsöka värmeförluster.

 

En bra värmekamera som testo 883 är ett måste.

– Genom att svepa med testo 883 ser vi snabbt om till exempel säkringar är överbelastade.

 

Innan Erik började använda den nya värmekameran gick han en dagskurs i termografi hos Nordtec, vilket alltid ingår i köpet av värmekamera från oss.

 

Erik tycker att kursen gav honom ny insikt om värmestrålning och – inte minst – lärde honom kameran ordentligt för att kunna utnyttja dess fulla potential.

 
 
Dina intryck efter att ha använt testo 883 ett tag?

 

– Den är enkel att använda och har ett bra dokumentationsverktyg som ger mig möjlighet att skapa rapporter och skicka analyser till kunderna direkt från mätplatsen.

 

Erik Eskilsson blev minst sagt förvånad över hur effektiv den nya värmekameran är när han ställde sig framför ett äldre hus och riktade kameragluggen mot fasaden.

 

– Jag tog ett foto och kunde se ett fel direkt! Jag behövde inte ens gå in i huset för att se att det drog kallt mellan några lägenheter. Ett tjuvdrag i konstruktionen som man sedan kunde täta.

 

Det är denna prestanda som gör testo 883 till förstahandsvalet av värmekamera hos allt fler proffsanvändare inom fastighets-, industri- och energiområdet.

 

En värmekamera som testo 883 är ett måste för att snabbt kunna lokalisera eventuella felkällor till förluster av värme eller kyla, säger Erik.

HSB Göta Energitjänster

Verksamhet: Översyn av såväl värme- och
ventilationssystem som elanläggningar hos
hyresgäster och bostadsrättsföreningar, för
att säkerställa bra inneklimat samt motverka
energibovar och höga driftskostnader.

Mätlösning: Värmekameran testo 883
används för att lokalisera felkällor till att det
är för kallt eller för varmt i utrymmen samt
även kontrollera att det är en jämn belastning
i elcentraler och laddstationer.

 

 


 

Läs mer om våra värmekameror
Läs mer