Gjutning av järnvägsslipers

Järnvägsslipers
Sateba
Gjutning av järnvägsslipers går som på räls

Gula mätboxar bidrar till enkel, driftsäker hållfasthetsmätning

    I Satebas produktionsenheter i Långviksmon (bilden) och Kungsör tillverkas 240 000 betongslipers varje år.

 

Bengt Johansson och kollegorna på Sateba, tillverkare av betongslipers för tågräls, har i ett års tid använt två Celsicom Easy Connect-boxar för att ha koll på hållfastheten under gjutningar. Bengts omdöme om dessa gula ”betongdatorer”: en mycket prisvärd och enkel mätlösning med imponerande batteritid och oslagbar driftsäkerhet.

 

– Vårt tidigare system för att mäta hållfastheten fungerade ungefär likadant, men var betydligt mer tungarbetat. Med Celsicom Easy Connect blir allt mycket enklare och vi sparar mycket tid på administration, berättar Bengt Johansson.

 

Den europeiska betongsliperstillverkaren Sateba har två produktionsenheter i Sverige. Den ena i Långviksmon strax norr om Örnsköldsvik och den andra i Kungsör väster om Eskilstuna. Den totala årsproduktionen för Långviksmon och Kungsör uppgår till omkring 240 000 betongslipers. I huvudsak tillverkas två olika slipers: 2,5 meter långa och 257 kilo tunga linjeslipers för järnvägsräls runt om i landet och slipers för tunnelbana och spårvägar. Storleken på dessa slipers varierar mellan 2,10–2,75 meter och 150–190 kilo.

 

Det finns ett ständigt behov av betongslipers för att kontinuerligt underhålla tågräls över hela landet. Oftast handlar det om att byta ut träslipers som börjar närma sig slutet av sin livslängd på omkring 20 år. Men emellanåt behövs även äldre betongslipers bytas ut (den tekniska livslängden för dessa slipers är cirka 50 år).

 

Utöver den långa batteritiden för Celsicom Easy Connect-boxarna är Bengt Johansson också imponerad av driftsäkerheten. – Boxarna har inte klickat en enda gång, berättar han.
Batteritiden är riktigt imponerande!

 

Bengt Johansson är Factory Quality & Environmental Manager för produktionsenheterna i Långviksmon och Kungsör. Det är på anläggningen i Långsviksmon som Celsicom Easy Connect används under den dagliga tillverkningen av 432 slipers. Dessa görs i formar med plats för gjutning av 24 stycken 2,5 meter långa slipers som gjuts ihop i 10-meterslängder.

 

Formarna fylls på med ett eget recept av självkompakterande betong som får stå över natten innan Bengt och kollegorna kontrollerar härdningsförloppet på morgonen. Betongen behöver 16–18 timmar för att uppnå rätt hållfasthet varpå sliprarna kan tas ur formarna och kapas upp i rätt längder.

 

– Vårt tidigare system funkade så att vi behövde bära in tunga mätlådor in på kontoret varje vecka, koppla in dem i datorn och tanka över mätvärden. I slutet av varje vecka behövde vi också ta in lådorna och ladda dem över helgen på grund av att batterierna var slutkörda.

 

Det var mycket som var onödigt tungt och svårjobbat. Och det kändes allt annat än ett modernt sätt att jobba, menar Bengt. Annat är det med Celsicom Easy Connect. Mätlösningen lever verkligen upp till sitt namn.

 

– Celsicom-systemet är väldigt enkelt. I och med att det är molnbaserat så har man allting samlat där. Jag slipper släpa mätlådor till kontoret varje vecka och kan i stället enkelt logga in på datorn och se betongstatusen direkt. Varje fredag tankar jag sedan ned veckans gjutningar och sparar alla mätvärden på en server, berättar Bengt.

 

Kostnadsaspekten är så klart inte oviktig. Faktum är att det tidigare mätlådorna kostade flera gånger mer än nuvarande gula betongdatorer. En annan klar fördel är att fler kan ha tillgång till samma information på ett enkelt sätt.

 

– Alla killarna på golvet som vill har inloggning till Celsicom Easy Connect. När de börjar klockan fem på morgonen så kan de gå in i systemet och kolla hur det ser ut, om betongen är färdig eller inte.

 

Något mer du uppskattar med Celsicom Easy Connect?

 

– Batteritiden! Jag bytte nyligen batterier för första gången i en av boxarna. Två små AA-batterier har gett boxen energi att mäta var femte minut och sända dygnet runt – i över tio månader. Det tycker jag är riktigt imponerande.

 

– Även driftsäkerheten är helt outstanding. Boxarna har inte klickat en enda gång. Det har funkat klockrent, tillägger Bengt.

 

Du har jobbat i branschen i snart 32 år. Tröttnar du aldrig på betong?

 

– Betong låter ju väldigt tråkigt. Men det pågår en ständig utveckling både när det gäller själva betongen och regelverket runt omkring. Det gäller att hela tiden förbättra sig och hitta nya lösningar för att leva upp till krav från både beställare och myndigheter. För att vara en godkänd leverantör har vi till exempel krav på oss att inte överskrida en vissa CO2-nivå per sliper. En av våra stora utmaningar framöver är att hitta vägar som gör att vi ytterligare kan minska koldioxidutsläppen. Det är sådana utmaningar som gör jobbet intressant och spännande.

 

Gjutningen görs i formar med 24 stycken tio meter långa slipers. Efter 16-18 timmar har betongen rätt hållfasthet varpå slipers kan tas ur formen och kapas i rätt längder.


Sateba

Verksamhet: Tillverkning av betongslipers för tågräls som används dels för nationell järnväg, dels för regiontåg och tunnelbana.

Mätlösning: De direktuppkopplade, batteridrivna och molnbaserade gula "betongdatorerna" Celsicom Easy Connect.


 

Läs mer om Celsicom Easy Connect:

 

Läs mer

 

Utforska utbudet av mätboxar:

 

Läs mer