Mappning hos Strömberg

Mappning av lager
Ta tempen på lagret

 

Mappning hjälper Strömberg att växa
Fördjupad kunskap om rätt klimat för medicinteknik 

 

Det nordiska logistikföretaget Strömberg siktar på expansion inom medicinteknik. Med hjälp av kartläggning av temperaturnivåer, så kallad mappning, utförd av Nordtec har Strömberg tillskansat sig kunskap om hur man skapar ett perfekt inneklimat som lever upp till de högt ställda kraven från både kunder och myndigheter.

 

Strömberg har gjort en imponerande resa. På 40 år har man gått från ett litet källarföretag med fokus på personifierade utskick med ekonomisk information till en fullservicepartner inom print, lager och distribution.

 

Företagsledningen, ett digitalt tryckeri och efterbehandling samt logistikcenter finns i Flemingsberg medan huvudlagret ligger i Jordbro (båda i södra Stockholm). Utöver detta har Strömberg ett mindre tryckeri och lager i Sandviken samt logistikcenter i Norge, Danmark och Finland. Strömberg tillhandahåller totalt 30 000 pallplatser runt om i Norden.

 

Alla verksamhetsgrenar genomsyras av ett hållbarhetstänk. Allt från behovsstyrd produktion i tryckeriet till miljöanpassade transporter och – inte minst – klimatsmart drift. Som ett konkret bevis på detta är Strömberg en av få i branschen som har ett eget vindkraftsverk som producerar elen som driver anläggningarna.

 

Vad förvarar och distribuerar ni?

 

– Historiskt sett har vi varit mycket trycksaksorienterade. Vi trycker och förvarar fortfarande mycket reklammaterial, men på senare år har vi också börjat lagerföra olika produkter inom medicinteknikbranschen. Det var i samband med detta som vi kom i kontakt med Nordtec, berättar inköps- och fastighetschef Robert Peart och fortsätter:

 

– Med tillväxten inom detta kundsegment har det tillkommit nya krav, däribland på mappning av lager, från både kunder och berörda myndigheter. Nordtec har med sin expertis hjälpt oss att kunna leva upp till kraven som hela tiden har ökat de senaste åren.

Strömbergs resa: från ett källarföretag till en nordisk logistikpartner med 30 000 pallplatser.

 

Flera av Strömbergs logistikcenter i både Sverige och Danmark och har fått en grundlig översyn av temperaturnivåerna. Lagren har mappats både sommar och vinter för att säkerställa stabila inneklimat när temperaturerna stiger och sjunker utanför. Robert Peart upplever att alla mappningar har flutit på bra med minimalt för- och efterarbete för honom och kollegorna på Strömberg.

 

Vi har lärt oss en hel del och byggt upp en kompetensbank

– Framför allt så har dessa processer stärkt vår uppfattning att vi har rätt partner när det gäller temperatur- och fuktmätning. Mappningsfrågor, kalibreringsfrågor, instrumentfrågor, mjukvarufrågor… När jag för 3–4 år sedan upptäckte vad Nordtec kunde erbjuda i form av ett kalibrerat och valideringsbart fjärrövervakningssystem (testo Saveris, reds. anm.) blev jag direkt övertygad om att det var rätt steg att ta för oss i vår resa mot att behålla och utveckla våra kunder inom medicinteknik.

 

 
Vad har ni lärt er av alla mappningar?

 

– Vi har lärt oss var det finns skillnader i temperatur och fukt i fastigheterna. Tillsammans med Nordtec har vi diskuterat och fått råd om hur vi kan placera produkter i miljöer där de är avskärmade från yttre påverkan som till exempel rullportar som öppnas ofta och orsakar klimatförändringar.

 

Robert Peart berättar att Strömberg framöver siktar på att ytterligare stärka sin position som en trygg och pålitlig logistikpartner inom medicinteknik.

 

– Vi har under 5–6 år lärt oss en hel del och byggt upp en kompetensbank kring vad som gäller inom medicinteknikbranschen. Vi kan dela med oss av denna kunskap. Både till företag som är på väg in i branschen och till etablerade aktörer som kanske planerar att utöka sitt produktsortiment, men som inte riktigt har koll på vad som krävs för att förvara dessa produkter på ett optimalt och godkänt sätt.

 

 

– Mappningen har lärt oss var det finns skillnader i temperatur och fukt, berättar Robert Peart.

 


Strömberg

Verksamhet: Nordiskt logistikföretag som erbjuder tryck, lager och distribution.

Mätlösning: Mappning av övervakningssystemet testo Saveris som också har installerats och kalibrerats av Nordtec.

 

 


 

Allt om våra kalibreringstjänster
Läs mer

Relaterad artikel: Hur utförs en mappning
Läs mer