Torrare än i Sahara

Torr inneluft
Torr inomhusluft

 

Är din inneluft torrare än i Sahara?
Lufttemperatur och luftfuktighet på vinter och sommar

 

Vintertid kan det uppstå många olika problem på grund av torr inomhusluft för både människor och material. Människor kan uppleva besvär med allt från torra ögon, torr hud och irriterade luftrör och i produktionsmiljöer kan torr luft leda till att det uppstår statisk elektricitet. I exempelvis elektronik- och plastindustrin kan elektrisk uppladdning (ESD) leda till stora problem i produktionen. 

 

För att komma tillrätta med en del av dessa problem kan man exempelvis installera en luftbefuktare, men för att konstatera hur situationen ser ut är det en god idé att först mäta eller ännu hellre logga lufttemperatur och luftfuktighet under en längre tidsperiod. Då går det att se hur värdena förändras efter eventuella åtgärder för att öka fuktinnehållet i luften. Se våra förslag på beprövade dataloggrar som klarar jobbet längst ned.

 


 

 

Fukt – en viktig mätparameter

 

I det här diagrammet framgår hur människor och material påverkas av den omgivande luftfuktigheten.

 

För oss människor handlar det om att kunna undvika ohälsa. För material kan det handla om att undvika störningar i tillverkningsprocesser eller att lagring görs i ett klimat som ger den bästa hållbarheten.

 

Luftfuktigheten kan svänga snabbt, ett temperaturfall utomhus på 10°C kan sänka fuktigheten inomhus med nästan 15 %RH. Mätning ger kunskap om situationen och möjlighet att påverka.

 

Globgivare

 

Kallt ute – torrt inne

 

Tabellen visar vad som händer när fuktig uteluft tas in och värms upp till 22°C. T.ex. när uteluft med 80% luftfuktighet och en temperatur på -5°C kommer in och värms upp till +22°C, sjunker den relativa luftfuktigheten dramatiskt till endast 14%RH. En genomsnittlig luftfuktighet i Sahara är ca. 25 %RH !

 

 

 

Torr inomhusluft

 

Håll koll på den torra luften med dataloggrar från Testo
testo Saveris 2
testo Saveris 2-H1

 

En beprövad WiFi-datalogger med integrerad temperatur- och fuktgivare. Analysera luftfuktig­heten direkt i mobilen, datorn eller surfplattan.

 

testo Saveris 2-H1

Dataloggern testo 175-H1
testo 175-H1

 

En mycket robust och tålig datalogger för temperatur och luftfuktighet. Den stora displayen visar aktuella mätvärden, min/max, larm och loggningsstatus.

 

Datalogger testo 175-H1

testo 174-H
testo 174-H – Startmätset

 

En fuktdatalogger i miniformat som får plats överallt. I startmätsetet ingår dataloggern, ett USB-interface och en vägghållare.

 

Startmätset testo 174-H