Vad är egentligen haken med Celsicom Easy Connect?

Celsicom Easy Connect
Vad är haken med Celsicom Easy Connect?

Vi reder ut tekniken och de vanligaste frågorna om de smarta mätboxarna

Celsicom Easy Connect erbjuder direktuppkopplad och batteridriven fjärrmätning av temperatur och fukt i alla tänkbara miljöer. Men är det verkligen så enkelt att komma i gång att mäta och vad kostar det egentligen i slutändan? Och nog så viktigt: Vad säger kunderna – hur pass väl fungerar mätboxarna där ute i verkligheten? 

 

Celsicom Easy Connect finns i form av en gul, stryktålig gul box för mätning av betonghållfasthet och sju grå varianter för mätning av exempelvis temperatur, fukt och radon i olika innemiljöer. 

 

Sedan lanseringen hösten 2020 har byggindustrin och flera andra branscher fascinerats av Celsicom Easy Connect. De kompakta, smarta mätboxarna innehåller en helt ny teknik som underlättar och effektiviserar arbetet. ”Det låter nästan för bra för att vara sant, vad är haken?” undrar vissa. Vi reder ut hur tekniken fungerar och bemöter de vanligaste funderingarna. 

 

 

Skanna bara QR-koden och logga in (eller skapa ett konto på några minuter) så är mätningen i gång.

 

Skanna och du är igång

För att börja använda mätboxen gör du så här: Skanna QR-koden inuti boxen samt logga in eller skapa konto. Därefter placerar du boxen i miljön där den ska mäta (om du ska aktivera en gul box ansluter du två termoelementtrådar till polskruvarna i boxen och gjuter in dem i betongen). Klart! ”Är det verkligen allt som krävs?” frågar kanske du. Ja, något mer behöver du faktiskt inte göra för att börja mäta och ha full koll på temperatur och fukt -- när du vill i din mobil, surfplatta eller dator. 

 

Driftsäker teknik utan gateway

Många fjärrmätningssystem på marknaden skickar mätdata till en lokal gateway (basstation) och därifrån vidare till mobilnätet. Detta ställer krav på både bra täckning mellan logger och gateway samt tillgång till strömförsörjning, vilket ofta saknas på byggarbetsplatser och många andra platser.

Dessa problem är som bortblåsta med Celsicom Easy Connect. Hur då? Jo, varje box både mäter OCH sänder (med integrerat SIM-kort) direkt till molntjänsten Celsiview – utan att behöva ta några driftkänsliga omvägar via någon gateway. Alla data skickas med tekniken Narrowband-Internet of Things (NB-IoT) på egen frekvens i mobilnätet. Så när du emellanåt kanske sliter ditt hår över att mobiltelefonen saknar täckning kan du med andra ord vara säker på att mätdata lagras och skickas utan avbrott.

 

Ett års drift – med två AA-batterier (!)

Dessutom drivs varje mätbox av två vanliga AA-batterier. Driftstiden är omkring ett år (lite beroende på omgivande temperatur samt frekvens för mätning och sändning av mätdata). Du ser aktuell batteristatus när som helst i molntjänsten Celsiview i din mobil, surplatta eller dator. När batterikapaciteten sjunkit till 15% får du automatiskt ett meddelande via sms eller mejl så att du i god tid kan byta batterier. Den enda data som eventuellt går förlorad är om du råkar genomföra batteribytet precis när boxen ska göra en schemalagd mätning. Men med tanke på att dessa mätningar vanligtvis görs var femte – tionde minut är det ett litet och försumbart mätbortfall.

 

Priset gör inte boxen rättvisa

Enkelheten och kapaciteten imponerar på många. Lika förvånade brukar de bli över priset. Medvetna materialval och en genomtänkt produktion har resulterat i en box som innehåller och presterar betydligt mer än den kostar. Vad innebär det då? Jo, en gul mätbox kostar knappt 6000 kronor och du kan få en grå box för drygt 2000 kronor. Aha, tänker du, men vad är då driftskostnaderna? Svaret: Du betalar bara 19 kronor i månaden per box för anslutningen till molntjänsten Celsiview. Då ingår dessutom kostnaderna för all datatrafik och dina mätvärden lagras i molnet i upp till 36 månader.

 

”Vi kunde börja använda dem direkt”

På pappret funkar alltid all teknik perfekt, eller hur? Men det är ute i verkligheten som den får bekänna färg. Faktum är att Celsicom Easy Connect redan används av flera stora, etablerade byggföretag som NCC. De använder 35 gula boxar för att ha koll på alla gjutningar av underjordiska Station Centralen som ingår i Västlänkens dubbelspåriga järnväg under centrala Göteborg. Ida Alexandersson, biträdande arbetsledare på NCC, prisar mätboxarnas enkelhet och pålitlighet:

 

–Den dagen vi fick hit dem kunde vi börja använda dem direkt. Det är inga störningar alls och boxarna loggar var tionde minut, vilket innebär att vi får mycket pålitliga hållfasthetskurvor.

 

Celsicom Easy Connect-boxarna loggar och skickar alla mätvärden direkt till molntjänsten Celsiview där denna data förvandlas till lättöverskådliga diagram som du när som helst kan kolla i din mobil, surfplatta eller dator.

 

 

”Vi får pålitliga hållfasthetskurvor”, säger Ida Alexandersson på NCC, här med kollegan Staffan Johansson.

 

150 boxar sparar värdefull tid 

Ocab, som bland annat jobbar med att hantera fuktskador, använder i dag inte mindre än 150 Celsicom Easy Connect-boxar i olika miljöer. Thomas Karhu, produktionschef på Ocab i Stockholm, ser stor potential i de grå boxarna. Inte minst för att få till en mer kostnadseffektiv avfuktning av vattenskador.

 

– Normalt sett utför vi så kallade mellanmätningar för att veta status i torkprocessen. Den resan och tiden kan vi nu spara in genom att i stället snabbt kontrollera statusen i mobilen, säger Thomas Karhu och fortsätter: 

 

– Vi kan också kontrollera att en avfuktare är i gång och fungerar som den ska genom att enkelt följa kurvorna för torkprocessen – direkt i mobilen.

 

 

Thomas Karhu, Ocab, placerar ut en av de 150 mätboxar som används för att mäta temperatur och fukt.

 


 

Allt du behöver veta om Celsicom Easy Connect:

 

Läs mer

 

Välj den mätbox som matchar dina behov:

 

Se alla produkter