Publicerad den

Hur väljer man rätt kalibreringspunkter?

Hur väljer man kalibreringspunkt?

Publicerades 2025-05-30

Hur väljer man rätt kalibreringspunkter?

Tips och tricks: Hur väljer man rätt kalibreringpunkter?

Regelbunden kalibrering av mätinstrument är en kvalitetssäkring och samtidigt ett regelkrav i vissa verksamheter. Men vid vilka temperatur- eller fuktvärden ska man då kalibrera sina loggrar och instrument? Här tipsar vi om hur du väljer rätt kalibreringspunkter och berättar om våra standardkalibreringar anpassade för olika branscher.

Vad är en kalibreringspunkt?

En kalibreringspunkt är ett visst mätvärde – exempelvis en temperatur eller luftfuktighet – där man kontrollerar och dokumenterar hur exakt ett instrument mäter jämfört med en högnoggrann referensutrustning. Genom att kalibrera ett instrument vid en eller flera specifika punkter får du som användare koll på instrumentets ”rätta” mätvärden.

Vem ansvarar för att välja kalibreringspunkter?

Det är alltid du som kund som ansvarar för valet av kalibreringspunkter. Det beslutet kan du aldrig överlåta till kalibreringslaboratoriet. Vid exempelvis en revision eller myndighetsinspektion är det viktigt att kunna visa att valda punkter är relevanta för hur och var loggern eller instrumentet används i din verksamhet.

Tänk utifrån din egen verksamhet:

  • Var används instrumentet?
  • Vilka temperatur- eller fuktnivåer är kritiska?
  • Vid vilka värden är det viktigt att mätningen är extra noggrann?

Exempel 1: Använder du en termometer bara för att kontrollera att kyckling är tillräckligt tillagad (+72 °C)? Då räcker det ofta att kalibrera instrumentet vid just den temperaturen.
Exempel 2: Om du mäter temperaturen för livsmedel i olika miljöer (t.ex. -18 °C, +5 °C och +120 °C)? Då behöver du kalibrera vid flera punkter inom det spannet.
Exempel 3: Använder du fuktloggrar i byggprojekt eller för att kontrollera inneklimat? Då bör du välja kalibreringspunkter som speglar kritiska fuktnivåer i din verksamhet (t.ex. 33 % RH och 75 % RH).

Därför har vi tagit fram standardpunkter

Många kunder inom livsmedelsbranschen, byggsektorn och fastighetsdrift använder loggrar och instrument i liknande förhållanden. För att underlätta för dem erbjuder vi därför kalibrering vid två–tre standardpunkter som matchar de vanligaste behoven i respektive bransch.

✅ Det sparar tid
✅ Det gör det enkelt att följa branschkrav
✅ Det ger kalibreringscertifikat som du kan visa upp vid revision

Våra standardkalibreringar

  • -18, ±0, +60 °C (livsmedelsbransch)
  • ±0, +20, +60 °C (bygg- och fastighetsbransch)
  • 11, 75 %RH vid 23 °C (tillverkning och fastighetsdrift)
  • 11, 40, 75 %RH vid 23°C (tillverkning och fastighetsdrift)

Kan jag få hjälp att välja?

Ja! Våra kalibreringsexperter svarar gärna på frågor och ger råd om kalibreringspunkter, oavsett om det handlar om standardpunkter eller om du funderar på att välja egna mätpunkter. Allt för att ge dig en kalibrerad mätutrustning som möter både interna kvalitetskrav och externa regelverk.

Sammanfattningsvis:

✔ Välj kalibreringspunkter som matchar hur mätinstrumentet används
✔ Du ansvarar för valet av punkter – inte kalibreringslabbet
✔ Våra standardpunkter passar vanliga mätbehov i olika branscher
✔ Osäker? Vi svarar på frågor och guidar dig!

👉 Läs mer om våra kalibreringstjänster

Undrar du över något?
Mejla till labb- och kalibreringschef Maria Almestål så återkommer hon till dig så fort som möjligt.
maria.almestal@nordtec.se

Kontaktpersoner

Mats Landin

KUNDSERVICE & FÖRSÄLJNING

Maria Almestål

Ansvarsområde: Labbchef kalibrering

maria.almestal@nordtec.se
031-704 10 82
031-704 10 70


Relaterade tips

Se alla tips & tricks