
Publicerades 2025-06-17
Nyckeln till hög livsmedelssäkerhet och minskat matsvinn
Tuffare konkurrens, ökade kundkrav och skärpta lagkrav. Livsmedelsbranschen upplever ett ökat tryck från flera håll. Det gör det viktigare än någonsin med noggrann och pålitlig temperaturmätning av livsmedel i alla tänkbara miljöer. Det bidrar i sin tur att säkerställa en hög livsmedelssäkerhet och minskat matsvinn.
Mat hör hemma på tallriken – inte i soptunnan
Miljarder ton mat slängs runt om i världen varje år. Så mycket som en tredjedel av all mat som produceras hamnar i soporna. Det är ett onödigt slöseri med resurser och pengar. Brutna kylkedjor och felaktig förvaring är några vanliga orsaker till att mat blir dålig och får slängas alldeles för tidigt. Beräkningar visar att exempelvis restauranger och mataffärer kan sänka sina kostnader med uppemot 30 procent genom att minska sitt matsvinn.
Idealiska miljöer för bra matsäkerhet
Oavsett om det handlar om inkommande varor och lager, produktion och bearbetning så är två mätparametrar viktiga i flera moment och miljöer: temperatur och pH-värde. I många fall har dessa mätvärden avgörande inverkan på matsäkerhet när det gäller kvalitet och hållbarhet hos lättfördärvliga varor. Det vill säga, råvaror och mat som är extra känsliga för stora klimatförändringar.
Genom exempelvis regelbunden och noggrann temperaturmätning av livsmedel ges du möjlighet att identifiera avvikelse i ett tidigt skede. Och snabbt vidta åtgärder som säkerställer en obruten kylkedja för livsmedel. Det gör att du undviker tillväxt av bakterier och att behöva slänga mat, vilket kan kosta dig mycket tid och pengar.
Skaffa överblick över alla livsmedelsklimat
Vi drar vårt strå till stacken med mätlösningar från Testo som ger dig möjlighet att hålla mat fräsch genom en obruten kylkedja och samtidigt uppfylla aktuella lagkrav i branschen. Detta innebär ökad matsäkerhet som förhoppningsvis leder till minskat matsvinn, vilket både sparar pengar och gynnar planeten. I vårt breda sortiment finns mätsystem och mätinstrument för allt från fjärrövervakning till punktkontroller av livsmedel i alla miljöer. Vid tillverkning, under transporter, på lager samt i såväl kylar och frysar som värmeskåp.
Populär kalibrering hos livsmedelskunder
Genom att kalibrera mätutrustning hos oss får du svar på hur ”rätta” mätvärden din utrustning visar jämfört med värden från en högnoggrann referensutrustning. I labbet i Göteborg utför vi ackrediterad kalibrering av livsmedelsinstrument från alla tillverkare. Med kvalitetssäkrade metoder utfärdas mestadels standardkalibrering för livsmedelsindustrin vid mätpunkterna -18, ±0 och +60 °C (det finns även möjlighet att välja egna mätpunkter).
En tjänst som efterfrågas mer och mer är fältkalibrering. Våra kalibreringstekniker från kontoren i Göteborg och Uppsala är ständigt på resande fot och kalibrerar mätutrustning på plats hos kunderna – utan att det orsakar avbrott i deras verksamheter. Våra fälttekniker kalibrerar allt från blast freezers vid -30 °C till stora bakugnar vid +225 °C.
Fältkalibrering av mätare i transporter
Rätt tempererade livsmedelstransporter är viktigt, för att bibehålla en hög kvalitet och säkerhet för råvaror och mat även under längre frakter. Oavsett om livsmedelstransporter sker under vintern eller sommaren. Förfrågningar från kunder har lett till att vi har utökat vårt erbjudande till att utföra kalibreringar i transportutrymmen på plats hos dem. Vi kalibrerar såväl integrerade givare som mobila transportloggrar – från alla tillverkare – i transporter på vägar och järnvägen, till sjöss och i luften. Vi ser en tydlig trend: allt fler inser värdet av att se över och ta ett helhetsgrepp på transportförhållanden för livsmedel.

Säkerställ rätt temperatur i hela kylkedjan – minska svinnet och stärk matsäkerheten.
Utforska våra mätlösningar för livsmedelsbranschen.

Behöver ni kalibrera temperaturmätare i produktion eller under transport?
Våra kalibreringstekniker kalibrerar på plats – utan att störa er drift.

Livsmedel och matsäkerhet
Applikation: Att säkerställa en obruten kylkedja och hög livsmedelssäkerhet i alla led – från produktion till transport och lagring.
Mätlösning: Kalibrerade mätinstrument, punktloggrar och molnbaserade mätsystem för temperaturövervakning i kylar, frysar, värmeskåp och transporter – kompletterat med fältkalibrering för högsta tillförlitlighet.
Kontaktpersoner

RÅDGIVNING OCH FÖRSÄLJNING
Amanda Lööv Miljevic
Ansvarsområde: Industri, Livsmedel och Life science
amanda.loovmiljevic@nordtec.se
031-704 10 75
031-704 10 70

RÅDGIVNING OCH KALIBRERING
Maria Almestål
Ansvarsområde: Kalibrering
maria.almestal@nordtec.se
031-704 10 82
031-704 10 70