Publicerad den

Linda om fältkalibrering: “Vi vet aldrig vad som väntar oss”

Patri, Linda och Ingemar framför Nordtec-bilen

Publicerades 2022-12-19

Linda om fältkalibrering: “Vi vet aldrig vad som väntar oss”

Fältkalibrering Patrik Linda Ingemar

Föreställ dig varelser omsorgsfullt täckta i dubbla lager från topp till tå som rör sig metodiskt i kontrollerade miljöer. Nej, det är ingen science fiction-film. Det är vanligt förekommande scener från fältkalibrering. Det vill säga, kalibrering av mätutrustning på plats hos kunder.
– Vi vet aldrig riktigt vad som väntar oss och vad som kommer att hända, säger kalibreringsingenjör Linda Wiman med ett skratt.

Fältkalibrering görs hos företag som antingen inte kan vara utan sina givare och dataloggrar eller har fast monterad mätutrustning som är svår och tidskrävande att ta loss. Linda Wiman och hennes kollegor i kalibreringsteamet på Nordtec åker till dessa kunder runt om i Sverige. Med sig har de högprecisa labbinstrument som används för jämförelse­mätningar av kundernas mätutrustning.

Dessa jämförelseinstrument är känsliga att transportera. För att säkerställa deras tillförlitlighet gör Linda en jämförelse­mätning i ett isbad innan hon åker på ett fältuppdrag.

– Sedan gör vi om samma mätning när vi är tillbaka på kontoret igen, för att se om mätnoggrannheten har förändrats. När det gäller fuktgivare kontrollerar vi dem på liknande sätt för att mäta noggrannheten före och efter kundbesöket, berättar Linda.

Beroende på uppdragets karaktär och omfattning behövs olika mycket utrustning och manskap. Är det för mycket och för tungt att klara själv, behöver Linda support av en eller flera kollegor.

– Om det rör sig om en ackrediterad fältkalibrering av både fukt och temperatur blir det ganska mycket utrustning. Exempelvis har vi en fuktkammare med en egen stor special­väska på hjul. Och för temperaturmätningar har vi en blockugn som även den transporteras i en stor väska.

Fältkalibrering Linda Imma

Vi vet aldrig riktigt vad som väntar oss och vad som kommer att hända.

Linda Wiman

Kalibreringsingenjör

Vad behöver kunden göra innan ni kommer?
– Vi skickar ut ett informationsblad till kunden där det står: “Tänk på följande…” Exempelvis kan jag behöva ett fungerande eluttag och ett rullbord att ställa mina saker på. Det är också viktigt att personalen känner till var givarna sitter och att ingenting hindrar avläsningen.

– Det blir ju onödiga kostnader för kunden om jag måste stå och vänta i två timmar innan det går att komma åt en givare. Det är också viktigt att att informera i förväg om att vi behöver kunna logga in i mätsystemets mjukvara. Det är ju sällan all personal hos kunden har egen inloggning.

Kräver fältuppdragen speciell klädsel?
– Om vi exempelvis är på ett forskningslabb där det kan finnas risker för oss, får vi tillgång till skyddskläder. I ett kyllager hos en livsmedelsgrossist behövs stora dunjackor, mössor och vantar eftersom vi ska in i minus 20 grader och jobba. Och när det är riktigt känsliga miljöer kan vi ibland behöva heltäckande overaller, som inte ens får beröras på utsidan (!) när man tar på sig dem. Lägg till dubbla handskar och en biodlarhatt, så förstår du hur det kan se ut, säger Linda och skrattar.

– Det är inte ovanligt att kundens labbrockar är alldeles för stora, så vi tar för säkerhets skull med egna engångsrockar för att det ska bli mer lättjobbat.

Inget jobb är det andra likt, vilket gör det så stimulerande att jobba med fältkalibrering.

– Vid ett tillfälle satt en datalogger i ett skyddat utrymme, men mätvärdena lästes ut på ett annat ställe. Det behövdes flera mätvärden, men det gick bara att läsa ut ett värde i taget genom att trycka på en knapp på loggern. Så jag fick ta på mig hårnät, tossor och skyddskläder för att gå in och trycka på knappen. Sedan gå ut, ta av mig allt, läsa av värdet, byta om till skyddskläderna igen, gå in och trycka på knappen. Om och om igen. Just den händelsen gav orsak till stor munterhet på firman, säger Linda och ler åt minnet. ■

Läs mer om fältkalibrering

Fältkalibrering Linda rygg

Ackrediterad fältkalibrering

Vad? Fältkalibrering innebär att vi åker ut och kalibrerar instrument, dataloggrar och givare på plats i kundens lokaler.

För vem? Glassfabrikanter, läkemedelsföretag, livsmedelsproducenter, livsmedelsgrossister med stora lager, sjukvården och många fler

Relaterade kundberättelser

Kalibrering och mappning

Mappning säkerställer rätt temperaturer på djurapoteket

Se alla kundberättelser

Kontaktpersoner

Maria Almestål

KALIBRERING

Maria Almestål

Ansvarsområde: Labbchef kalibrering

maria.almestal@nordtec.se
031-704 10 82
031-704 10 70