Publicerad den

Mappning säkerställer rätt temperaturer på djurapoteket

Djurfarmacia

Publicerades 2022-08-12

Mappning säkerställer rätt temperaturer på djurapoteket

Djurfarmacia toppbild

2007 började Djurfarmacia att bedriva partihandel. Snart tillkom en butik med egenvårdsprodukter för djur och en veterinärmottagning. Tre år senare fick man dessutom tillstånd att öppna Djurfarmacia Apotek Trollet. För att leva upp till lagkrav på att läkemedel förvaras i rätt temperaturer har Djurfarmacia låtit utföra en så kallad mappning i lokalerna.

Kortfattat går en mappning ut på att mäta temperaturen på olika platser och höjder i ett utrymme under en viss tid. Efter att Nordtec hade kartlagt temperatur­nivåerna hos Djurfarmacia fick vi en pratstund med apotekschef Anna Gustafsson och Cecilia Berg, ansvarig för partihandeln.

Vad har ni för olika typer av lager?
– Vi har lager överallt, säger både Anna och Cecilia och skrattar. Både kallt och varmt, både rums- och kylskåpstemperatur, för många olika ändamål.

I vilka lager utfördes mappning?
– I allihop faktiskt. Våra tre kylrum är nu mappade och dessutom var det en rumstempererad lokal som mappades. Vi har ju krav på oss att ha rätt temperaturer i alla lokaler där det finns läkemedel. Både i butiksdelen – det vill säga, apoteket – och i lagerlokalerna.

Varför fick Nordtec uppdraget?
– Vi kände ju till Nordtec sedan tidigare eftersom vi sedan länge använder oss av fjärrövervakningssystemet testo Saveris 1, som Nordtec har levererat och installerat. I det systemet får vi in larm om det skulle finnas avvikande temperaturer någonstans.

– Vi har också alltid haft Nordtec som support när det gäller temperaturövervakning, så vi kände att det var naturligt att vända sig till er.

Hur länge pågick mätningarna?
– Vi tror att det pågick i fem dagar, men det var lite olika eftersom ett av kylrummen var helt nytt. Ett av kylrummen fick dessutom omjusteras före mappningen, vilket tog lite extra tid. Om jag minns rätt pågick det över en helg också.

– Under tiden fick vi använda lagren som vanligt, öppna och stänga dörrar etc. för att det skulle framgå hur temperaturerna varierade i normala fall.

Hur påverkades verksamheten under tiden?
– Inte så mycket faktiskt. Det var bara det här med att komma ihåg att öppna och stänga dörrar, så att situationen skulle likna normala arbetsdagar.

Hur använde ni rapporten efter mappningen, behövde ni göra några förändringar för att uppfylla kraven?
– Maria (Almestål, labbchef) från Nordtec förklarade väldigt bra hur allt hängde ihop i rapporten, så att vi sedan kunde ta ett beslut som vi var helt nöjda med.

– Exempelvis var en av kylarna på gränsen till att vara lite för kall, men vi diskuterade detta och kom fram till att det var okej.

Nordtec har även utfört en fältkalibrering hos er. Vilken typ av mätutrustning kalibrerades då?
– Det var hela testo Saveris 1-systemet som kalibrerades på plats här hos oss. Idag har vi 22 eller 23 givare tror jag och det skulle bli väldigt komplicerat för oss utan den här hjälpen. Vi kan ju inte bara plocka ned givarna och skicka in dem för kalibrering och inte ha någon temperaturövervakning under tiden. Vi måste ständigt ha koll på temperaturen.

Varifrån kommer temperaturkraven som ni måste uppfylla?
– Det är Läkemedelsverket som kräver detta. Vi har ju både apoteks- och partihandelsverksamhet och det ställs stora krav på just temperaturövervakningen i flera av våra verksamheter.

– Det väger tungt om man har ett bra övervakningssystem och ser till att utrustningen är kalibrerad. Och nu vet vi ju att alla givare är okej ett helt år framöver!

Tips till andra som ska beställa mappning eller kalibrering, något de bör tänka på eller förbereda?
– Vi känner verkligen att vi fick all information som vi behövde inför mappningen.

– Det var ju ett kylrum som var helt nytt och vi hade ingen bra ritning över den. Så det var ju ett exempel på saker vi behövde ta fram för att Nordtec skulle kunna planera och räkna på arbetet. I övrigt var det inget som vi behövde förbereda. Vi fick väldigt tydliga instruktioner i förväg om hur det skulle gå till och det var absolut inget krångligt som vi behövde göra.

Var gänget från Nordtec lyhörda för vad som behövde göras?
– Ja, det tycker vi. Allt gick väldigt smidigt.

Så ni var nöjda med hur mappningen utfördes?
– Ja, det var vi verkligen!

Relaterade kundberättelser

Mappning och kalibrering

Mappning hjälper Strömberg att växa

Se alla kundberättelser

Kontaktpersoner

Maria Almestål

KALIBRERING

Maria Almestål

Ansvarsområde: Labbchef kalibrering

maria.almestal@nordtec.se
031-704 10 82
031-704 10 70