Publicerad den

“Användarvänligheten och kameran är guld värd”

Publicerades 2022-08-10

“Användarvänligheten och kameran är guld värd”

Toppbild Bravida-artikel - testo 400

För närmare tio år sedan sadlade Johannes Öberg om från butikssäljare till servicetekniker inom ventilation. Det har han inte ångrat en sekund. Vi fick ett snack med Johannes om de omväxlande utmaningarna i jobbet, ”luftbovar” och hans förkärlek till testo 400.

– Jag gillar det här jobbet för att ingen dag är den andra lik. Det är alltid olika förutsättningar och utmaningar som man måste lösa för att säkerställa en bra ventilation och ett behagligt inneklimat, säger Johannes Öberg som i dag är ventilationstekniker på Bravida.

Ett exempel på detta är när Johannes och kollegorna anlitades för att se över ventilationssystemet hos ett däckföretag. Aggregatet var gammalt, men även gamla aggregat kan hålla för drift i många år. Om de underhålls med jämna mellanrum, vill säga. Det här aggregatet hade fått minimalt med kärlek de senaste åtta åren.

“Luften kom inte igenom”
– En av fläktarna löste ut grund av överhettningsskyddet och vi fick göra en omfattande rengöring och byta filter. De var så smutsiga att filterpåsarna hade börjat lossna från ramen. Luften kom helt enkelt inte igenom. Det var som att försöka dra luft genom en plywoodskiva, återger Johannes och fortsätter:

– Det tog så klart att en del tid att åtgärda allt. Och tid är som bekant pengar. Men de som jobbar där måste ju ha luft och det där aggregatet hade inte levererat någon luft på flera år. Det hade bara stått och gått med en enda fungerande fläkt.

Det är detta som Johannes gillar med sitt jobb. Han tycker det är kul att hugga tag i något som är lite knivigt, fundera några vändor och sedan komma fram till en lösning. Det är långt ifrån enkelt alla gånger, för alla anläggningar ser olika ut. Allt ifrån system med remdrivna fläktar från tidigt 1970-tal till de allra senaste, avancerade ventilationsanläggningarna med olika lager av styrsystem.

Johannes Öberg Bravida

Jag gillar det här jobbet för ingen dag är den andra lik.

Något som Johannes uppskattar med testo 400 är att kunna skapa och mejla rapporter till kunden – direkt från mätplatsen.

Johannes Öberg

Ventilationstekniker

Faktorer som påverkar luftkvaliteten
Johannes och kollegorna får ofta rycka ut på akutuppdrag. Inte sällan handlar det om att det klagas på att det är för varmt i ett rum. Visserligen kan det vara ventilationsanläggningen som inte gör sitt jobb, men påfallande ofta är det andra faktorer som påverkar den upplevda luftkvaliteten.

– Ett utrymme kanske har gjorts om till konferensrum och fler personer vistas där än tidigare, vilket påverkar luften. Det kan också handla om ett ljusinsläpp som gör rummet varmt. Ibland är det lite svårt är att utröna om det är varm luft eller kvav luft. Är det just kvav luft innebär det ofta att vi måste fixa med ventilationen. Men om det är för varmt så beror det snarare på kyl- eller värmesystemet.

En vanlig ”luftbov” är damm. I luftkanaler som inte rengjorts på länge kan det samlas uppemot en centimeter med damm, vilket minskar diametern på rören ganska kraftigt. Detta skapar irriterande merljud och resulterar också i lägre luftflöden.

“Det brusar i rören”
När vi träffar Johannes är han och kollegorna i full gång med att avsluta ombyggnaden av ventilationsanläggningen i takläggningsfirman Wicotes lokaler i Arendal strax utanför Göteborg.

Det är en relativt gammal anläggning som sett likadan ut i många år, trots att lokalerna har projekterats om i omgångar för att passa olika hyresgäster. Utmaningen har varit att få till stånd en bra ventilationslösning utan att bygga om allting. Aggregatet är det inget fel på och luftmängderna finns där. I stället har det handlat om att exempelvis komplettera med kanaler för tilluft där det behövts.

– Det brusar i rören, vilket är ett tecken på att aggregatet går alldeles för hårt och trycker ut för stora luftmängder. Vid injusteringen kommer vi att öppna alla don för fullt och mäta totalflödet.

– Genom att ha räknat ihop alla delflöden vet vi att det ska vara totalt 330 liter. Vi lägger aggregatet på cirka tio procent över det för att ha lite mer att jobba med. Sedan kommer vi att gå runt mäta och justera donen, för att därefter ställa ner fläktarna om det behövs.

Du använder uteslutande testo 400, varför då?
– Jag har i flera år i princip bara använt mig av Testo-instrument. Till stor del beroende på att flera andra tillverkare har en design och användargränssnitt som känns väldigt daterade.

– En sak som jag till exempel gillar med testo 400 är när man ska mäta med varmtråd i kanal. Grafiken guidar mig då under mätningen. Om jag låt säga ställer in tolv mätpunkter, så talar mätaren om för mig att i det här borrhålet ska jag föra in sonden nio millimeter, den registrerar sedan resultatet och jag kan gå vidare till nästa mätpunkt, berättar Johannes som visar på instrumentets stora pekskärm och sedan tillägger:

– Sedan är 400:an också särskilt bra om man ska mäta en kanal som har ett beröringsskydd. Då håller man bara varmtrådsgivaren mot skyddet för att mäta.

Enkel för alla att använda
Johannes påpekar flera gånger att han uppskattar enkelheten med testo 400. Eftersom han använder instrumentet dagligen har han snabbt lärt sig hur det fungerar. Men det funkar lika bra om en kollega behöver låna det för att till exempel mäta flödet i en kanal.

– Vi har jämfört och sett att det funkar utan problem. Jag har först gjort en mätning, lämnat över instrumentet till en kollega som gjort en egen mätning och sedan jämfört resultaten. Speciellt varmtrådsmätning är väldigt känslig, för om du lutar givaren mot luftströmmen lite grand så får du ett helt annat värde. Men genom att man guidas genom mätningen har både jag och kollegorna fått samma mätresultat.

– Instrumentet är en bra hjälp för dem som är hyfsat erfarna och fantastiskt för dem som är mindre erfarna.

Skapa och skicka rapporter
Instrumentets inbyggda kamera och rapportfunktion är något som Johannes gillar skarpt och flitigt använder.

– Det är sjukt skönt att kunna skapa utförliga, snygga rapporter direkt i instrumentet och sedan mejla dem till kunderna. Med den inbyggda kameran kan jag ta bilder som till exempel visar hur spjället stod under mätningen. Det framgår vilken sensor som användes och man ser differenstryck och luftflöde.

Utöver att bifoga bilder finns det möjlighet för Johannes att enkelt knappa in text som förklarar vad han gjort, för att därigenom undvika diskussioner om antalet arbetstimmar och kostnader för till exempel service med filterbyte. Johannes Öberg menar att det är denna enkelhet och alla smarta funktioner som gör testo 400 till ett mätinstrument utöver det vanliga.

Relaterade kundberättelser

Drift- och fastighetsteknik

Värme och ventilation i balans på sjukhusen

Se alla kundberättelser

Kontaktpersoner

Pelle Pedersen

KUNDSERVICE OCH FÖRSÄLJNING

Pelle Pedersen

Ansvarsområde: Energi, Inneklimat, VVS

pelle.pedersen@nordtec.se
031-704 10 79
031-704 10 70