Publicerad den

Robusta loggrar säkerställer livsviktiga sterila processer

testo 190 utvald bild

Publicerades 2022-08-08

Robusta loggrar säkerställer livsviktiga sterila processer

testo 190 autoklavloggrar

– De är mycket tåliga och enkla att använda. Och det går snabbare att läsa av temperaturer jämfört med all annan utrustning som jag har provat.

Det säger Magnus Björklund på MECQ om autoklavloggrarna testo 190 som han använder för att validera steriliseringsprocesser inom sjukvården och läkemedelsindustrin.

Magnus Björklund jobbade i över 20 år på ett företag som tillverkade medicinteknisk utrustning innan han för 2,5 år sedan startade egen konsultverksamhet. Bolaget heter MECQ Mälardalen AB och har kontor och testverkstad i Strängnäs. Magnus och tre medarbetare hålls fullt sysselsatta med uppdrag för kunder över hela Sverige men även runt om i Europa samt då och då i USA.

De ägnar sig främst åt att mappa och validera kritiska temperaturer i krävande miljöer inom både sjukvården och industrin (som består av livsmedelskunder men framför allt företag inom läkemedelsbranschen).

Magnus och kollegorna mäter noggrant temperaturerna i steriliseringsenheter som autoklaver och diskdesinfektorer. Syftet är att verifiera att föreskrivna temperaturer hålls under steriliseringen av exempelvis medicinsk utrustning, så att skadliga bakterier, virus, svampar och andra mikroorganismer elimineras.

Mappning i serverhallar
Många jobb för just industrikunder handlar om att kontrollera ventilatorer, isolatorer och väteperoxidskåp. Magnus får ofta göra temperaturmappningar. Ett annat vanligt förekommande ställe utanför livs- och läkemedelsindustrin där just mappningar efterfrågas är stationer i serverhallar.

– I dessa fall handlar det om att mäta i serverrack och säkerställa att temperaturen inte överstiger en viss grad och kan skada utrustningen, berättar Magnus.

För att göra alla dessa noggranna temperaturmätningar använder Magnus sig av testo 190. Han köpte sju tvåkanaliga loggrar, en tryckgivare och en multifunktionsväska (som används för att läsa ut mätvärden och konfigurera loggrarna) för sex månader sedan.

Behöver fler autoklavloggrar

Utrustningen har gått varm sedan dess hos kunder från norr till söder.

– Vi kommer troligtvis att köpa en väska till. En större modell med fler loggrar. Vi behöver verkligen det.

Autoklavloggrarna testo 190 används som referensmätare till steriliseringsmaskinernas inbyggda mätinstrument. De placeras ut för att mäta temperaturer i väggar, tak och hörn samt ibland även i lasten.

– Vi strävar alltid efter att sätta 190-loggrarna på ställen där vi av erfarenhet vet att det är svårt att uppnå rätt värme för att göra rent ordentligt. Sedan upprepar vi mätningen tre gånger för att få ett säkert resultat. När det är en sterilcentral på ett sjukhus så är det ju operationsinstrument som ska in i människor som vi pratar om. Då vill man ju veta att allt verkligen är sterilt.

Vad uppskattar du mest med testo 190?
– Användargränssnittet. Det är otroligt lätt att skapa och spara mallar. Det underlättar jättemycket vid återkommande jobb för samma kund – samtidigt som det ges möjlighet att jämföra resultaten år från år. Det gillar jag, säger Magnus och tillägger:

– Det sparar tid för mig och pengar för kunden.

Utläsning av testo 190-loggrar
Magnus tycker att multifunktionsväskan är suverän. ”Man trycker ju bara ned loggrarna i respektive fack och läser av så är det klart!”

För Magnus handlar det om att ha utrustning som han kan lita på i alla lägen. Inte minst för att alltid kunna presentera pålitliga mätvärden. Han tycker att testo 190 är stabilare och enklare att hantera än andra temperaturloggrar på marknaden. Den är även enkel att applicera i lasten. Magnus upplever att han helt enkelt kan sätta den var han vill – och sedan lita på att den sitter kvar.

Tåliga och uppfyller 21 CFR Part 11
– Andra märken har trådade givare som inte tål lika mycket som testo 190 och går sönder ganska lätt. Dessutom är 190-loggrarna lätta att läsa av. Väskan som vi har köpt till är ju helt fantastisk. Man trycker ju bara ned loggrarna i respektive fack och läser av så är det klart! Till skillnad från andra loggrar som kan svälla i botten av värmen, vilket gör att det tar en stund innan man kan läsa av dem.

En annan klar fördel med testo 190 är, menar Magnus, att dessa autoklavloggrar uppfyller 21 CFR Part 11 – en standard med krav på elektroniska signaturer och spårbarhet som blir allt vanligare inom industrin. Med några enkla knapptryck i den medföljande programvaran kan Magnus lägga till signaturer och göra allt spårbart. Detta är något som både han och kunderna uppskattar.

Det är teknikutvecklingen och de varierande utmaningarna som gör att Magnus Björklund ser fram emot varje arbetsdag. Utöver temperaturmätningar så står han till tjänst för att hjälpa kunder med både akutservice och produktutveckling.

– Man brukar säga att den dag man kan allt om det här, då är det dags att lägga ned. Men jag lär mig nya saker och utvecklas hela tiden, säger Magnus och avslutar:

– Ena veckan kan man få hjälpa till med utvecklingen av till exempel en autoklav, för att i nästa vecka vara med i arbetet att göra förbättringar i programvaran för en robotanläggning. Man hinner definitivt aldrig att ledsna på det här jobbet.

Fler kundberättelser

Se alla kundberättelser

Kontaktpersoner

Ove Södergren

FÖRSÄLJNING OCH SUPPORT

Ove Södergren

Ansvarsområde: Livsmedel, Industri, Life Science

ove.sodergren@nordtec.se
031-704 10 76
031-704 10 70