Publicerad den

Hitta energibovarna och minska uppvärmnings­­­­­kostnaderna

testo 883 termografi byggnad

Publicerades 2023-11-16

Hitta energibovarna och minska uppvärmnings­­­­­kostnaderna

testo 883 termografi byggnad

Värmekameran är ett minst sagt mångsidigt arbetsverktyg. Med hjälp av dess detaljrika värmebilder kan du säkerställa optimala inneklimat för människor, inventarier och maskiner. Och, nog så viktigt, du har en möjlighet att upptäcka och åtgärda kostsamma energibovar. Fortsatt höga elpriser gör detta onekligen intressant eller hur?

Ju kallare ute, desto tydligare värmebilder

Det är värt att utföra termografiska mätningar av fasader och innemiljöer med jämna mellanrum. Under vår och sommar kan det dock vara svårt att upptäcka kallras eller värmeläckage. Anledningen är att temperaturerna ute och inne ligger för nära varandra, vilket gör att eventuella problemområden inte syns så tydligt på kameraskärmen.

Med andra ord, termografering är som effektivast vid större temperaturskillnader utanför och inuti mätobjekten. När det skiljer omkring 10 grader mellan inne- och utetemperaturen framträder ofta kraftfulla ”blommönster” på värmebilderna. De visar på otätheter i husskalet där det finns risk för att kall luft tränger sig in eller att varm luft sipprar ut.

Praktiska förutsättningar

Förutom en temperaturskillnad på 10 °C mellan ute och inne, bör dessa förutsättningar var uppfyllda för att du ska kunna få tillförlitliga värmebilder:

  • Det ska råda stabila temperaturförhållanden
  • Sol eller andra punktvärmekällor får inte belysa mätytan
  • Ytan som ska mätas får inte vara regnvåt eller fuktig
  • Se till att ha tillräckligt med tid för att ta och analysera bilder i lugn och ro

Vanliga problematiska ytor

De senaste årens höga elpriser gör termografering ytterst värdefull. IR-mätning och detaljrika värmebilder är ett effektivt vapen i jakten på energikostnader. En värmekamera från Testo är en relativt liten investering som snabbt betalar sig.

Efter ett knapptryck är du i gång och mäter. Antingen från utsidan eller inne i fastigheten. Du hittar vanligtvis köldbryggor i tak och väggar, balkonger och loftgångar samt tunga mellanbjälklag. Det kan också vara värt att fokusera på ytor runt dörrar och fönster. Ofta beror kallras och värmeläckage på defekt, slarvigt installerad eller obefintlig isolering.

Efter att ha tagit en värmebild kan du analysera den antingen på kamerans skärm eller i datorn och därefter presentera resultatet för den som fattar beslut om vad som ska göras för att åtgärda energiförlusten.

Landningssida värmekameror

Vilken modell passar dig?

Våra värmekameror från Testo har en bildkvalitet i toppklass, kostnadsfria programvaror och en rad smarta funktioner som hjälper dig att hitta även de minsta köldbryggorna och värmeläckagen. Det finns kameramodeller för olika behov och plånböcker. Här kan du utforska utbudet av värmekameror och användningsområden.  

Hur funkar det?

Intresserad av att lära dig mer om tekniken bakom IR-mätning och värmebilder? Då föreslår vi att du kollar in vår faktasida om termografi

Mätfakta termografi
Landningssida kurs termografi

Grundkurs i termografi på köpet

När du köper en värmekamera från oss ingår en kostnadsfri heldagskurs i termografi. En expert på området håller en teoretisk genomgång samt berättar vad du kan upptäcka med en värmekamera och belyser vanliga fel vid termografering. Därefter får du öva på att mäta och analysera värmebilder. Läs mer och boka här.

testo 872s applikation byggnad

Termografi

Applikation: Lokalisering av kallras och värmeläckage – kostsamma energiförluster

Mätlösning: Värmekameror från Testo

Relaterade kundberättelser

HSB Göta Energitjänster

Ger dig hela bilden och underlättar alla jobb

Se alla applikationer

Kontaktpersoner

Mats Landin

KUNDSERVICE OCH FÖRSÄLJNING

Mats Landin

Ansvarsområde: Ventilation, Bygg, Klimat

mats.landin@nordtec.se
031-704 10 8
5
031-704 10 70