Publicerad den

Konstant högtryck i labbet för kalibreringar

Thunder Kalibrering

Publicerades 2022-12-21

Konstant högtryck i labbet för kalibreringar

Kalibreringsteamet Maria Almestål

Labbchef Maria Almestål och hennes kollegor tar vecka efter vecka emot en aldrig sinande ström av olika mätinstrument som behöver kalibreras. I den här artikeln berättar Maria om vilka kalibreringar som görs i det ombyggda, utökade labbet och varför det är viktigt att kalibrera mätutrustning.

På Nordtec kalibreras uppemot 4 000 givare varje månad. Det har lett till att vi under de senaste fem åren har fördubblat antalet medarbetare som kalibrerar instrument i det egna labbet och på plats hos kunder. Kalibreringslabbet har också genomgått stora förändringar. I dagens utbyggda, 100 kvadratmeter stora labb har Maria Almestål och gänget möjlighet utföra många olika ackrediterade kalibreringar.

– Vi har ett fullutrustat labb där vi kan genomföra tester på temperatur, fukt, tryck och lufthastighet. Vi använder olika bad och ugnar för att mäta temperaturer. Förutom när det gäller IR-temperaturer som mäts med en så kallad svartkropp (solid, svart massa med emissionsfaktor 1,0), berättar Maria och fortsätter:
– När det gäller fukt har vi tidigare enbart mätt detta i tre huminatorer (fuktkammare). Just fukt är ett mätområde som vuxit mycket på senare år. Därför har vi köpt in kalibreringsutrustningen Thunder. Det är en fuktgenerator som i stället för mätning i en fuktsatt miljö sätter fukten med en tryckdaggpunkt.

Kalibrering av alla fabrikat
Vidare har vi utökat kapaciteten för mätning av lufthastighet genom att investera i en ny, större vindtunnel som även klarar luftflödesinstrument. Det har också gjorts förbättringar avseende arbetsmiljön. Vissa ljudliga kalibreringar, som till exempel fuktmätning, har fått ett eget rum. Höj- och sänkbara bänkar bidrar också till bättre ergonomi och bättre arbetsflöden i labbet.

– Vi kalibrerar inte bara de instrument som vi själva säljer utan tar emot och ser över mätutrustning från alla fabrikat. Det är bara att höra av sig så gör vi vårt bästa för att lösa kalibreringen. Om vi inte har möjlighet att göra det själva så samarbetar vi med Testo Industrial Services (TIS) som kan utföra kalibreringar på inte mindre än 200 mätstorheter.

Vilka behöver kalibrera instrument?
Framför allt bör man kalibrera instrument för att säkerställa sina egna mätdata. För att minska mätosäkerheten och därigenom kvalitetssäkra din verksamhet. Alla branscher har olika höga standarder och krav när det gäller kalibrering av mätinstrument. Läkemedel och livsmedel tillhör de branscher som har tuffast krav på återkommande kalibrering.

– Det finns en tydlig trend att alltmer mätutrustning ska vara kalibrerad. Oavsett vilken bransch man är i, konstaterar Maria Almestål.

– Det som många kanske inte vet är att om man är ISO 9000-certifierad och använder mätutrustning, så krävs det att den är kalibrerad. Annars slår den årliga revisionen ned på detta och du tvingas att snabbt lösa en kalibrering för att inte äventyra ISO-certifieringen.

Thunder Kalibrering
Thunder är en fuktgenerator som i stället för mätning i en fuktsatt miljö sätter fukten med en tryckdaggpunkt.

“Vad är detta och vad gör vi nu?”
Maria och kollegorna får ofta förfrågningar på kalibreringar av udda mätrustning, vilket gör att de hela tiden lär sig nya saker.

– Det är otroligt fascinerande att det finns så mycket olika verksamheter där ute som man inte har en aning om! Det finns inte en enda dag som är den andra lik. Trots att jag har varit på labbet i fem år hamnar jag fortfarande i situationer där jag tänker: ”Vad är det här och vad gör vi nu?” säger Maria och skrattar.

– Det är denna variation och dessa ständiga utmaningar som gör det här jobbet så roligt.

Relaterade artiklar

Kalibrering

Linda om fältkalibrering: “Vi vet aldrig vad som väntar oss”

Se alla kundberättelser

Kontaktpersoner

Maria Almestål

KALIBRERING

Maria Almestål

Ansvarsområde: Labbchef

maria.almestal@nordtec.se
031-704 10 82
031-704 10 70