Publicerad den

40-årsjubileum för goda glädjespridare

Almondy tårta

Publicerades 2022-08-09

40-årsjubileum för goda glädjespridare

Almondy tårta

Sedan 1982 har Almondy spridit fikaglädje med sina frysta tårtor. Daimtårtan, som funnits i över 20 år, är alltjämt företagets storsäljare världen över. För att säkerställa en hög kvalitet på såväl råvaror som färdiga bakverk har Almondy stort fokus på pålitlig temperaturövervakning i alla led.

I en 8 000 kvadratmeter stor anläggning i Torslanda utanför Göteborg utvecklar och bakar Almondy frysta tårtor och kladdkakor. Den årliga produktionen uppgår till inte mindre än 18 miljoner frysta desserter som säljs i ett 50-tal länder över hela världen. De största marknaderna är Norden och Tyskland.

Almondys första produkt var mandeltårtan som fortfarande finns i sortimentet. Under årens lopp har den fått sällskap av andra frysta tårtor, ett resultat av samarbeten med kända varumärken som Daim, Toblerone, Milka och Cadbury. Men trots nytillskotten av goda tårtor som årets ”Salted Caramel Crush”, så är Daimtårtan alltjämt den som säljer mest. Margareta Johannesson, kvalitets- och hållbarhetsansvarig på Almondy, tror sig veta varför.

Universell smak på Daimtårtan
– Den har en universell smak som är lätt att tycka om. Andra smaker kan vara väldigt nationella. I Tyskland tycker man till exempel om körsbär och i Finland är det populärt med lakrits, säger Margareta.

Mottagning och noggrann kontroll av råvaror som grädde, ägg och choklad är det första viktiga steget i produktionen av de populära tårtorna. Därefter bearbetas råvarorna på olika sätt. Det bakas och gräddas tårtbottnar. Krämer blandas ihop och pastöriseras. Olika toppings och chokladblandningar tillförs och därefter sätts tårtorna ihop, fryses ned och packas för att sedan lagras i frysrum inför leverans.

Tillverkningen är i hög grad automatiserad och består av två produktionslinjer som tillsammans färdigställer närmare 4 000 tårtor i timmen. Anna Jörhov, mikrobiolog och kvalitetsspecialist på Almondy, berättar att utmaningarna i produktionen handlar om att säkerställa kvaliteten i varje steg.

Loggrar i kyl-, frys- och värmerum
– Allt från att säkerställa bra råvaror till att se till att allt vi gör är gott att äta, att det till exempel inte blir några brända tårtbottnar och att krämen är kokad till rätt temperatur så att den håller ihop bra.

För att ha koll på temperaturerna använder Almondy dataloggrar från mätsystemet Testo på sex ställen i kyl-, frys- och värmerum. Loggrarna är ett ovärderligt hjälpmedel för att säkerställa att exempelvis grädde förvaras i rätt kylförhållanden och att choklad värmehålls perfekt och förblir flytande.

– Dataloggrarna ger oss bra statistik över hur allt funkar, så att vi kan leva upp till kraven för olika standarder. Dessutom får vi bra information som vi kan delge alla medarbetare internt, för att visa på temperatursvängningar som kan uppstå om man till exempel låter en dörr stå öppen för länge, berättar Margareta Johannesson och fortsätter:

– Vi får också bra underlag för att kunna visa våra kunder om de kanske ställer sig skeptiska till en produkt de fått. Vi har då bevis för att till exempel frysen aldrig varit över minus 18 grader.

Underlättar det dagliga arbetet

Det finns många fördelar med dataloggrarna, menar Anna och Margareta. Dels skickar de automatiskt larm till Almondys serviceavdelning om exempelvis temperaturen stiger i en frys. Dels underlättar loggrarna det dagliga arbetet en hel del.

– Jag kan sitta vid datorn och enkelt plocka fram data tillbaka i tiden, för en särskild dag och specifik tidpunkt, berättar Anna.

Hon får medhåll av Margareta:

– Tidigare fick jag hämta alla loggrarna, ansluta dem till datorn och skriva ut all statistik på papper. Så dataloggrarna vi använder i dag har underlättat vårt jobb väldigt mycket.

Utöver de stationära loggrarna så har Almondy även olika handinstrument från Testo för snabb koll av råvaruleveranser och som referensmätare till givare i ett stort antal tankar. Det sistnämnda innebär att operatörerna använder livsmedelstermometern testo 108 för att göra stickprov och exempelvis kolla att krämen håller rätt temperatur.

Arbetsuppgift: provsmakning
Anna och Margareta sticker inte under stol med att de och kollegorna äter en del tårta. En av deras arbetsuppgifter är också att smaka och uttala sig om nya smaker. Vilken tårta är då favoriten?

Anna Jörhov Almondy
Kvalitetsspecialist Anna Jörhov kontrollerar temperaturen på grädden i en stor tank i ett av kylrummen.

– Salted Caramel Crush! Den saftiga mandelbotten, smörkrämen som är gudomlig, jordnötterna och så saltkolan och chokladen. Det är inget som inte går hem, säger Anna.

Margareta har lite svårare att välja en klar favorit, men säger till sist:

– Förutom originalet, mandeltårtan, så har vi en tårta med citronmousse som jag tycker är jättegod. Jag gillar verkligen variationen i vårt sortiment. När vi dukar upp till tårtkalas så finns det massa olika goda smaker att välja mellan.

Margareta har jobbat på Almondy i snart 20 år. När vi frågar henne vad som gör jobbet så intressant och stimulerande kommer svaret snabbt med ett brett leende:

– Tänk att få sprida glädje över hela världen med världens godaste tårta. Kan det vara annat än kul?!

Relaterade kundberättelser

Livsmedel

Rätt ingredienser säkerställer goda bröd och kakor

pH-värdet viktigt för hårdost i världsklass

Damn, vilken enkel lösning för att övervaka glasslagret

Se alla kundberättelser

Kontaktpersoner

KUNDSERVICE OCH FÖRSÄLJNING

Ove Södergren

Ansvarsområde: Livsmedel, Industri, Life science

ove.sodergren@nordtec.se
031-704 10 76
031-704 10 70