Publicerad den

Översvämningslarm och temperaturloggning

CERN – Mikroponent

Publicerades 2022-08-16

Översvämningslarm och temperaturloggning

Mikroponent - industrilokal

För Mikroponent AB i Värnamo är det viktigt med hög produktionssäkerhet. Det är skälet till att tunnplåtsspecialisten sedan många år använder sig av fjärrövervakningssystemet Celsicom för att ha koll på temperatur och fukt samt undvika såväl överhettning som översvämning i produktionen.

Vi fick en pratstund med Fredrik Ingvarsson, Technical Manager på Mikroponent för att höra hur de använder Celsicom för att säkerställa en problemfri och effektiv produktion.

När gör du mätningar med Celsicom?
– Vi använder systemet på två sätt. Det första var för att ersätta det tidigare översvämningslarmet. Tack vare analogmodulerna gick detta väldigt smidigt att implementera tillsammans med det gamla systemet.

– Det andra sättet är mera av klassisk mätning av temp och fukt i lokaler, men även som templogg för maskiner. Här fungerar dessa mätare även som en extra säkerhet för att undvika överhettning.

Är du nöjd med systemet?
– Vi använder systemet på två sätt. Det första var för att ersätta det tidigare översvämningslarmet. Tack vare analogmodulerna gick detta väldigt smidigt att implementera tillsammans med det gamla systemet.

Hur fungerar det med utläsningen av mätvärden?
– Värdena är lätta att läsa av. Perfekt att det har samma utseende i mobil som dator.

Hur gjorde ni det här tidigare?
– Tidigare hade vi ett specialbyggt system som baserades på en lokal dator, men som vanligt så blev den äldre och slutade fungera och eftersom gamla programvaror och nya datorer inte fungerar så bra ihop, var det dags att hitta något smidigare.

Kan du berätta om någon specifik mätlösning?
– Det skulle vara just översvämningslarmet, som är kopplat via en analogmodul. Härifrån går det via en lång slinga i källaren. När någon av de flottörer som finns i golvet ger kontakt, sluter detta kretsen och vi får då ett larm. På detta sätt kan vi undvika merarbete.

Har du funderat på fler applikationer?
– Absolut, främst skulle jag vilja koppla in det gamla tankövervakningssystemet. Som jag förstår det ska det vara helt möjligt nu. Vidare väntar jag på att Celsicom ska komma med en mjukvaruuppdatering som ska göra det möjligt att händelsestyra med automatik. Låt oss säga att en tank visar FÖR hög nivå, systemet skulle då med ”händelsestyrning” kunna sluta en krets. Denna krets kan jag då (med automatik) använda för att till exempel starta en siren/blixtlampa och/eller att stänga/öppna en ventil.

Relaterade kundberättelser

Fjärrövervakning av fukt och temperatur

Celsicom möjliggör perfekt injustering av temperaturer

Mätboxar sparar värdefull tid för Ocab och kunderna

Se alla kundberättelser

Kontaktpersoner

Thomas Ottosson

KUNDSERVICE OCH FÖRSÄLJNING

Thomas Ottosson

Ansvarsområde: Industri och stationära
applikationer

thomas.ottosson@nordtec.se
031-704 10 87
031-704 10 70