
Publicerades 2025-01-29
Utvecklingsresan fortsätter för ”möjligheternas bröd”
Med lånade pengar från familjen i Libanon samt hjälp av frun Rita och brodern Salem startade Nasif Fadel 1992 ett litet brödbageri i stadsdelen Gamlestan i Göteborg. I dag har Liba Bröd ett 100-tal medarbetare och säljer drygt 20 produkter. I miljöer där Testo-loggrar noggrant övervakar klimaten fortsätter utvecklingen av det mångsidiga tunnbrödet.
Det har onekligen hänt en hel del sedan Nasif och Salem i starten ägnade åtskilliga nätter åt att designa egna bakmaskiner och prova sig fram för att skapa det perfekta tunnbrödet. I dag drivs företaget av sonen Elias Fadel och i moderna produktionslokaler i Gamlestan bakas flera varianter av tunnbröd samt pinsa, hamburger- och korvbröd, pitabröd och brödpinnar. I sortimentet finns även bagels och våfflor som tillverkas i ett externt bageri.
Stora volymer tunnbröd
Vägg i vägg med produktionslokalerna finns ett stort och fint kafé. Liba Bröd driver även ett kafé i köpcentret Frölunda Torg i sydvästra Göteborg. Utöver pizzor och piroger erbjuds kafébesökarna ett stort utbud av läckra tårtor samt frestande kakor i form av frasiga, söta baklavor. Allt detta bakas också i Gamlestan. Men huvudprodukten är alltjämt just tunnbrödet – som produceras i allt större volymer.
– Vi förbrukar omkring 150 ton mjöl i veckan, vilket används till att tillverka två miljoner bröd. Årsproduktionen ligger på cirka 100 miljoner bröd, berättar Ingis Onsér, Quality and Food Safety Manager på Liba Bröd.
Det pågår ett omfattande kvalitetsarbetet överallt i produktionen och lagerutrymmen. Bland annat passerar allt färdigt bröd en metalldetektor för att upptäcka metallflisor som kan finnas i mjöl och socker som tillsätts under bakningen. Metallfragment kan även uppstå när valsar i produktionen gnider mot varandra.
Noggrant kontrollerade klimat
Övervakning av temperaturnivåer i såväl produktionen som i kylar och frysar är en viktig del av Ingis Onsérs jobb.
– Jag går in på datorn varje dag och kontrollerar temperaturnivåerna överallt.
Totalt 14 dataloggar från fjärrövervakningssystemet testo Saveris 2 registrerar och sparar kontinuerligt alla mätvärden. Det handlar om loggrar av modellerna testo Saveris 2-T2 (för två externa temperaturgivare) och testo Saveris 2-H2 (för extern temperatur- och fuktgivare) för att dels säkerställa att råvaror förvaras i rätt tempererade utrymmen, dels upprätthålla ett optimalt klimat i bageriet.
Automatlarm vid kritiska värden
– Det är skönt att veta att jag inte behöver vara på plats dygnet runt för att hålla koll på kylar och frysar. Det gör Saveris-systemet åt mig. Och om något händer, till exempel att temperaturer närmar sig kritiska gränsvärden, får jag larm via mejl. Det är något jag uppskattar mycket, säger Ingis Onsér och fortsätter:
– Vid ett tillfälle gick en frys i kaféet sönder. Systemet larmade snabbt om att temperaturen hade börjat stiga och vi kunde agera direkt.
Något som Ingis också uppskattar med testo Saveris 2 är möjligheten att enkelt få grafer över olika perioder och tidsintervall. Graferna ger en bra bild av hur olika frysar mår och hur temperaturerna påverkas av när frysarna avfrostas emellanåt och även hur varma somrar har påverkat klimaten i frysarna.

Nordtecs kalibreringstekniker Ingemar Bergstedt monterar en Testo-logger för referensmätning hos Liba Bröd.
Kalibrering av loggrar på plats
Alla dataloggar kalibreras med jämna mellanrum för att Ingis och kollegorna ska ha koll på hur ”rätt” deras mätvärden är jämfört med värden från högnoggrann referensutrustning. Liba Bröd har tidigare kalibrerat själva men har på senare tid valt att låta Nordtecs kalibreringstekniker komma till anläggningen och kalibrera alla loggrar på plats. En smidig lösning som innebär att all verksamhet kan fortgå som vanligt medan mätutrustningen kalibreras.
– Vi kalibrerar våra loggrar för att uppfylla kriterierna för vår FSSC 22000-certifiering, men framför allt för att ha koll på alla mätvärden och kunna garantera säkra produkter, säger Ingis Onsér.
– Vi har tidigare kalibrerat själva en gång per år, men har nu valt att anlita Nordtec för att få en mer noggrann översyn och kontroll av samtliga loggrar.
Ingis Onsér gillar verkligen sitt jobb. Hon beskriver det som roligt och utmanande. Det händer saker hela tiden, hon får ta snabba beslut och vara med om en pågående, otrolig utveckling av Liba Bröd.
Vad är det som gör Liba Bröd så speciellt?
– Du kan använda vårt tunnbröd till så mycket. Allt från pizzor och wraps till bröd som komplement till lunchen eller middagen.
Hur äter du själv helst ett Liba Bröd?
– Jag delar på det, lägger på smör, ost och skinka. Därefter kör jag allt i mikron i 10–15 sekunder innan jag lägger ihop bröden. Det är jättegott!

Effektiv övervakning av temperatur.
Upptäck hur det trådlösa systemet testo Saveris 2 kan hjälpa dig att övervaka temperatur och luftfuktighet i realtid. Lär dig hur du enkelt kan samla in och analysera data via molnet och säkerställa optimala förhållanden för dina lokaler. Perfekt för fastigheter, lager och känsliga miljöer.
Spara tid med fältkalibrering!
Låt oss komma till dig och kalibrera dina instrument på plats. Med vår fältkalibrering får du professionell hjälp utan att skicka iväg din utrustning.


Liba Bröd
Verksamhet: Tillverkar flera olika varianter av sitt populära tunnbröd, en rad andra brödprodukter och även tårtor och bakverk. Har bageri, lager och kafé i Gamlestan norr om Göteborg (och även kafé i köpcentret Frölunda Torg).
Mätlösning: Mätsystemet testo Saveris 2 med dataloggrar för fjärrövervakning av temperatur och fukt i kylar, frysar och bageri.
Relaterade kundberättelser
Livsmedel
Rätt ingredienser säkerställer goda bakverk
40-årsjubileum för goda glädjespridare
pH-värdet viktigt för hårdost i världsklass
Damn, vilken enkel lösning för att övervaka glasslagret
Kontaktpersoner

KUNDSERVICE OCH FÖRSÄLJNING
Ove Södergren
Ansvarsområde: Livsmedel, Industri, Life Science
ove.sodergren@nordtec.se
031-704 10 76
031-704 10 70