Publicerad den

Är din inneluft torrare än i Sahara?

Nordtec torr inomhusluft

Publicerades 2022-12-12

Är din inneluft torrare än i Sahara?

Nordtec torr inomhusluft

Torr inomhusluft på vintern kan leda till problem för både människor och i produktionsmiljöer. För att upptäcka och i möjligaste mån komma tillrätta med detta är det en bra idé att mäta och allra helst logga lufttemperatur och luftfuktighet under en längre period.

Den torra luften gör att människor kan uppleva besvär med torra ögon, torr hud och irriterade luftrör. I produktionsmiljöer kan torr luft leda till att det uppstår statisk electricitet. Inom exempelvis elektronik- och plastindustrin kan elektrisk laddning (ESD) orsaka stora problem i produktionen.

För att komma tillrätta med en del av dessa problem kan man exempelvis installera en luftbefuktare, men för att konstatera hur situationen ser ut är det bra att först mäta och, som sagt, hellre logga lufttemperatur och luftfuktighet under en längre tidsperiod. Då går det att se hur värdena förändras efter eventuella åtgärder för att öka fuktinnehållet i luften. Sist i den här artikeln visar vi några dataloggrar som hjälper dig att hålla koll på den torra luften.

Fukt – en viktig mätparameter

Fuktdiagram med baciller

I det här diagrammet framgår hur människor och material påverkas av den omgivande luftfuktigheten.

För oss människor handlar det om att kunna undvika ohälsa. För material kan det handla om att undvika störningar i tillverkningsprocesser eller att lagring görs i ett klimat som ger den bästa hållbarheten.

Luftfuktigheten kan svänga snabbt, ett temperaturfall utomhus på 10 °C kan sänka fuktigheten inomhus med nästan 15 %RH. Mätning ger kunskap om situationen och möjlighet att påverka.

Kallt ute innebär torrt inne

Torrt klimat inomhusluft

Tabellen visar vad som händer när fuktig uteluft tas in och värms upp till 22 °C. T.ex. när uteluft med 80 % luftfuktighet och en temperatur på -5 °C kommer in och värms upp till +22 °C, sjunker den relativa luftfuktigheten dramatiskt till endast 14 %RH. En genomsnittlig luftfuktighet i Sahara är cirka 25 %RH!

Dataloggrar som ger dig koll på den torra luften

testo saveris2 applikation

testo Saveris 2-H1
En beprövad WiFi-datalogger med integrerad temperatur- och fuktgivare. Analysera luftfuktig­heten direkt i mobilen, datorn eller surfplattan.

Läs mer

testo 175h1 Applikation torr luft

testo 175-H1
En mycket robust och tålig datalogger för temperatur och luftfuktighet. Den stora displayen visar aktuella mätvärden, min/max, larm och loggningsstatus.

Läs mer

testo 174h Applikation torr luft

Startmätset med testo 174-H
En fuktdatalogger i miniformat som får plats överallt. I mätsetet ingår dataloggern, ett USB-interface och en vägghållare.

Läs mer

Relaterade kundberättelser

Inomhusklimat

Metoder och instrument för mätning av inomhusklimat

Se alla kundberättelser

Kontaktpersoner

Mats Landin

KUNDSERVICE OCH FÖRSÄLJNING

Mats Landin

Ansvarsområde: Ventilation, Bygg, Klimat

mats.landin@nordtec.se
031-704 10 8
5
031-704 10 70