Publicerad den

Är inneluften torrare än i Sahara?
Då kan du få produktionsproblem.

Nordtec torr inomhusluft

Publicerades 2022-12-12

Är inneluften torrare än i Sahara?
Då kan du få produktionsproblem.

Nordtec torr inomhusluft

På vintern blir luften ofta torr inomhus. Det kan orsaka fysiska besvär för människor och leda till statisk elektricitet som stör produktionsprocesser. För att upptäcka och få bukt med torr luft är det bra att mäta och allra helst logga lufttemperatur och luftfuktighet under en längre period.

Kall luft kan binda mindre fukt än varm luft. Därför blir luften torrare på vintern. Och när vi tar in denna kalla luft och värmer den blir inomhusluften torr. Den låga luftfuktigheten kan orsaka besvär i form av torr hud, irriterade luftrör och ögon samt trötthet och huvudvärk.

Statisk elektricitet – en irriterande sabotör

Torr inneluft kan också resultera i statisk elektricitet som uppstår i ytan på material när det antingen är underskott eller överskott av elektroner. Vi kan då råka ut för oväntade och obehagliga stötar. Spänningen kan vara hög men strömstyrkan är väldigt låg. Därför är dessa stötar ofta ofarliga för oss. Däremot finns det risk för att utrustning och processer påverkas.

Elektronik och kretskort är känsliga för statisk elektricitet. Dessutom attraherar statisk laddning damm och andra oönskade partiklar, vilket kan ha en negativ inverkan på produktionsprocesser. Lägre produktionshastighet, plötsliga och kostsamma driftsstopp, behov av extra underhåll och i värsta fall byte av delar är exempel på några vanligt förekommande fel. Störningar i produktionen kan i förlängningen också leda till sämre produktkvalitet.

Fukt – en viktig mätparameter

Fuktdiagram med baciller

I det här diagrammet framgår hur människor och material påverkas av den omgivande luftfuktigheten.

För oss människor handlar det om att kunna undvika ohälsa. För material kan det handla om att undvika störningar i tillverkningsprocesser eller att lagring görs i ett klimat som ger den bästa hållbarheten.

Luftfuktigheten kan svänga snabbt, ett temperaturfall utomhus på 10 °C kan sänka fuktigheten inomhus med nästan 15 %RH. Mätning ger kunskap om situationen och möjlighet att påverka.

Kallt ute innebär torrt inne

Torrt klimat inomhusluft

Tabellen visar vad som händer när fuktig uteluft tas in och värms upp till 22 °C. T.ex. när uteluft med 80 % luftfuktighet och en temperatur på -5 °C kommer in och värms upp till +22 °C, sjunker den relativa luftfuktigheten dramatiskt till endast 14 %RH. En genomsnittlig luftfuktighet i Sahara är cirka 25 %RH!

Dataloggrar som ger dig koll på den torra luften

testo saveris2 applikation

testo Saveris 2-H1
En beprövad WiFi-datalogger med integrerad temperatur- och fuktgivare. Analysera luftfuktig­heten direkt i mobilen, datorn eller surfplattan.

Läs mer

testo 175h1 Applikation torr luft

testo 175-H1
En mycket robust och tålig datalogger för temperatur och luftfuktighet. Den stora displayen visar aktuella mätvärden, min/max, larm och loggningsstatus.

Läs mer

testo 174h Applikation torr luft

Startmätset med testo 174-H
En fuktdatalogger i miniformat som får plats överallt. I mätsetet ingår dataloggern, ett USB-interface och en vägghållare.

Läs mer

Indoor Humidity Inomhusluft

Inomhusklimat

Applikation: Torr inomhusluft

Mätlösning: testo Saveris 2-H1, testo 175-H1, testo 174-H

Relaterade kundberättelser

Inomhusklimat

Metoder och instrument för mätning av inomhusklimat

Se alla kundberättelser

Kontaktpersoner

Mats Landin

KUNDSERVICE OCH FÖRSÄLJNING

Mats Landin

Ansvarsområde: Ventilation, Bygg, Klimat

mats.landin@nordtec.se
031-704 10 8
5
031-704 10 70